sobota 17. februar 2018

Osnovna Machova pot je dolga 6,8 km in poteka od Malega Slatnika proti Velikemu Slatniku, kjer je stala graščina družine Mach. Pot se krožno sklene pri parkirišču pri gostilni Štefan, kjer je tudi njen začetek. Možnih je več različic poti.

 Johann Mach, v filozofiji izobražen humanist in poznavalec naravoslovja, je leta 1862 kupil graščino v vasi Veliki Slatnik in se tja preselil s svojo družino. Na Mahovemu hribu je gojil sviloprejko, do takrat pri nas neznanega metulja, azijskega svilnatega prelca jamamaja. Njegov sin Ernst Mach je bil znanstvenik, fizik in filozof svetovnega formata. Po njem se imenuje Machovo število, ki ga običajno uporabljamo za opis hitrosti letal.

 

ODHOD :

Dobimo se na parkirišču pri gostilni AMIGO – Mali Slatnik, ob 9.00 uri.

TURA: S parkirišča se bomo peš podali na pot in prehodili najdaljšo varianto krožne Machove poti (8,5km). Med potjo si bomo lahko ogledali nekaj znamenitosti (Tičkov mlin, Slatenski potok, Skalno okno, Zakleti oreh, nekaj studencev itd…). Za celotno pot s postanki in ogledi zanimivosti bomo potrebovali približno 4 ure hoje.
POVRATEK:

Pot bomo zopet zaključili na parkirišču okoli 13.00 ure

OPREMA:

Potrebovali boste dobro obutev in primerna oblačila. Priporočamo pohodne palice.

HRANA : Malica in pijača sta iz nahrbtnika
CENA: Pohod je brezplačen
PRIJAVE:

Prijave zbirajo do četrtka 15. februarja 2018 mentorji v šolah in

Martin Luzar   GSM 041 800 876 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Darko Hrnčič     GSM 040 235 813 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE: Turo bomo vodili vodniki PZS pri Pohodniškem društvu Novo mesto
                                       Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Darko Hrnčič

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

Thursday the 22nd. Powered by freetemplatespot.com. Planinsko društvo Novo mesto