2018-01-20 - Gradišče (519m)

Vsako leto Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto organizira turo, na kateri se del poti peljemo z vlakom. Tudi letos smo se odpeljali do Ivančne Gorice. Vremenska napoved ni bila najboljša in nekaj planincev se je ustrašilo slabega vremena. Zbralo se nas je 32 najpogumnejših, ki nas ne prežene še tako slaba vremenska napoved. V Ivančni Gorici nas je počakal prijatelj Aco, ki nam je organiziral spoznavanje znamenitosti ob poti. Najprej smo se sprehodili do vasi Vir pri Stični. Ob poti je bil tudi mali živalski vrt, kjer so nas pozdravile razne živali. V vasi Vir nas je pričakala gospa Tatjana Kordiš, ki nam je predstavila znamenitosti kraja. Najprej smo si ogledali Virski potok, kjer so prvič odkrili človeško ribico. V meglenem jutru, malo hladnem in na novem zapadlem snegu smo se odpravili naprej proti Gradišču.
Ogledali smo si obrambni zid naselja Cvinger iz halštatskega časa, ki je bil v železnodobni dobi eno med največjimi na Slovenskem. Predvidevajo, da je v gomilah več kot 10000 grobov. Počasi smo se dvignili na konec vasi in prispeli do kmečkega turizma Grofija, kjer so nas pričakali s čajem. Prijazna gospodinja Majda nam je predstavila zgodovino kmetije in sedanji utrip na kmetiji.
Mladi planinci so uživali v novo zapadlem snegu, ki je bil za mlade nožice kar hladen. Zahvalili smo se Tatjani in Majdi za predstavitev zgodovine kraja in nadaljevali proti vrhu Gradišča. Pot je bila malo zasnežena in blatna. Skozi meglo nas je začelo spremljati sonce. Še malo in smo bili pri koči, kjer nas je lepo sprejel oskrbnik Maks s svojo ekipo. Malo smo se okrepčali, napisali in požigosali dnevnik in občudovali lepo kočo in skulpture okoli nje. Maks nam je še razkazal cerkev in značilnosti Gradišča, kjer je veliko kraških jam. Še skupna fotografija in smo krenili na drugo stran hriba, proti Šentvidu pri Stični, kjer nas je pričakal avtobus in nas zapeljal nazaj v Novo mesto.
Naredili smo si lep dan. Lepo vabljeni na naslednji pohod mladinskega odseka našega društva, ki bo v soboto, 17. februarja, ko bomo hodili po Machovi poti. Pridružite se nam, lepo nam bo in spet bomo spoznali košček naše domovine.

Zapisal: Tone Markovič
Fotografije: Željko Ivekovič, Igor Pucelj in Tone Markovič

Thursday the 22nd. Powered by freetemplatespot.com. Planinsko društvo Novo mesto