Naši člani potujejo - Rila, vrh Musala (2925 mnv)

V sončnem vikendu 12.-13. 2. 2022 je naš član Dževad Bektašević skupaj s planinci PD Konjuh Tuzla izvedel uspešen zimski vzpon na planino Rila, vrh Musala (2925 mnv), kjer je tudi (ob drugih planincih, ki so takrat dosegli vrh) razvil zastavo Pohodniškega društva Novo mesto.

 

Planinski masiv Rile se nahaja na  jugozahodnem delu Bolgarije, 60 km južno od glavnega mesta Sofije. Številna ledeniška jezera, približno 200, termalne vode, izviri rek, gore z vrhovi preko 2700 mnv,  s smučarskim središčem Bobovec, delajo to pogorje zanimivo za vse vrste planinskega turizma. Najvišji  vrh  masiva Rila planine je vrh Musala, ki je hkrati tudi najvišji vrh Balkanskega polotoka in jugovzhodne Evrope.

 

 

Obzova in pustni karneval na Reki - 22.2. in 23.2.2020

Na povabilo planinskih prijateljev iz PD Konjuh Tuzla in PK Kamenjak Reka smo preživeli 22.  in 23. februar skupaj.

Zjutraj, v soboto smo se odpeljali na Krk do izhodišča začetka pohoda. Izhodišče je bil prelaz Treskavac (349 m). Kmalu so prispeli tudi planinci iz Reke, Tuzle in Beograda. Po pozdravih smo se še fotografirali in se podali na pohod. V načrtu je bilo, da prehodimo cel greben Obzove in osvojimo nekaj vrhov. Krenili smo po malo makadamski, malo po asfaltni cesti. Kmalu se je cesta zožila na stezo in hitro smo napredovali. Razgled je bil vedno lepši in tudi vreme nam je služilo. Pot se je spremenila v kamnito in potrebno je bilo paziti na vsak korak. Igor nas je vodil z vrha na vrha in nam opisoval, kaj vse vidimo. Osvoji smo Veliki vrh (514 m),  Brestovico  in že smo bili na najvišji gori otoka Krka, to je Obzova (569 m). Vzeli smo si čas za malico, počitek in prijeten klepet. Še skupno fotografiranje in smo nadaljevali s hojo.  Nadaljevali smo  po grebenu proti Zminji (537 m), Velem Hlamu (482 m) in se spustili na sedlo Vratudih. Ves čas se je pot malo dvigovala, malo spuščala in na trenutke je zahtevala veliko pozornosti. Nekateri so se odločili za krajšo pot in so se spustili v dolino proti Baški. Cel čas smo imeli čudovit pogled na morje, otoke, Velebit, na mesta in naselja.  Večina nas je nadaljevala naprej po grebenu. Že malo utrujeni smo se podali proti Vrski glavi (358 m), Gradacu (285 m) in sedlu Vrača (150 m). Smerokazi  nam ne povejo potreben čas do cilja, ampak razdaljo v kilometrih. Zaradi zelo kamnite poti,  nestabilnih kamnov smo bili zelo pozorni na hojo in je čas hitro minil. Po krajšem odmoru smo se spustili do morja in v Baško, kamor smo prispeli malo po 16. uri. V Baški nas je že čakal avtobus, ki nas je prepeljal na izhodišče.

Namestili smo se v hostlu Češka beseda v Reki in se pripravili na večerno druženje. Domači planinci so nam pripravili pravo pojedino. Malo dobrot smo dodali še ostali in bilo je vsega na pretek. Nekateri so nas razveselili še z pustno masko in kmalu je sobota prešla v nedeljo, ko smo se utrujeni odpravili spat.

V nedeljo, po zajtrku smo se odpravili v center Reke, da si ogledamo pustni karneval.

V letošnjem pustnem karnevalu je nastopilo 116 skupin z 11 000 udeleženci. Tudi med gledalci je bilo veliko pustnih mask. Prizorišče je center Reke in prizor je veličasten. Pogledali smo si začetek pustne povorke, si s pomočjo domačina Šekija in Nijade našli restavracijo  in si napolnili lačne trebuščke. Še slovo in odpeljali smo se proti domu.

Bilo je lepo in drugo leto se spet vidimo.

Napisal: Tone Markovič

Fotografije: Beba, Igor in Tone

 

Naši člani potujejo - Planina Prenj

Naši Bosanski člani nas pozdravljajo ob osvojitvi planine Prenj.

Hazim, Enisa, Dževad

80856565_451412502197846_2689612725251735552_n.jpg80657770_494703671160680_8217413519864233984_n.jpg81623426_1256034807917993_1728928609579565056_n.jpg

Ostri vrh (523 m) - 26.12.2019

Tudi letos smo se člani Pohodniškega društva Novo mesto udeležili tradicionalnega pohoda na Ostri vrh v organizaciji PD Trebnje. Začeli smo v vasi Rdeči Kal in se povzpeli na Ostri vrh. Ob ognju smo se pogreli, spekli klobase in se veselili snidenja z ostalimi planinci. Po malici smo se odpravili naprej do Frate. Ob koči je bilo zelo živahno, saj je bilo veliko pohodnikov, ki so se povzpeli iz različnih smeri. Bili so pohodniki iz Dvora pri Žužemberku, iz Prečne in iz Globodola. V prijetni družbi je čas hitro mineval in poslovili smo se od naših planinskih prijateljev in pot nadaljevali do Globodola, kjer nas je čakal avtomobil. Preživeli smo lep sončni dan na svežem zraku in v prijetni družbi.

 

Zapisal: Tone Markovič

Fotografije: Željko Iveković in Igor Pucelj

Martinov pohod od Žužemberka do Šumberka

  1. martinov pohod od Žužemberka do Šumberka

 

Enajstega novembra goduje sveti Martin, zaščitnik vinogradnikov. V Turističnem društvu Suha krajina imamo nekaj vinarjev pa tudi nekaj članov, ki so ljubitelji vinske trte in grozdja, seveda, dokler smemo tudi sadežem samorodnice reči grozdje. Iz te trdožive, nezahtevne in hvaležne rastline, z izjemno voljo po življenju, ne smemo več pridelovati vina, ampak neki blagi alkoholni napitek, ki »gospodi« ne diši. Baje smo od tega napitka tudi »hamlasti«; pa karkoli že to pomeni. Vendar se časi spreminjajo in šmarnca je vedno bolj iskana pijača. Martinovanje pa je velik praznik vseh, tudi tistih, ki vina ne uživajo. Ker med nami ni veliko vinogradnikov, smo se pred šestimi leti odločili za pohod mimo vinskih goric, po naši deželi, iz gradu v grad. Za izhodišče smo izbrali Žužemberk, za konec pa grad Šumberk z zaključkom v »Drveni«, kot okrepčevalnici pravijo domačini. Kaj bi Slovenci brez gasilcev, ki vsako leto poskrbijo za povratek do izhodišča. Nekje polovica udeležencev pa se odloči vrniti peš in končati v Žužemberku na razstavi potic, ki jo vsako leto pripravijo članice Kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk.

 

Letos se nas je zbralo 40 pohodnikov iz več koncev Slovenije. Po nagovoru predsednika TD Suha krajina g. Vlada Kostevca, smo krenili proti Cviblju in pri spomeniku padlim borcem izvedeli nekaj naše zgodovine, zložili zimske bunde v nahrbtnike in nadaljevali proti vasi Reber. Nismo prišli daleč. Pri zadnji hiši v naselju nas je pričakala Martina, soproga žužemberskega župana g. Jožeta Papeža in nam ponudila popotnico v obliki domače grenčice. To nam je dalo toliko dodatne moči, da smo bili kar naenkrat v hribu pod vasjo Reber in prisopihali do gasilskega doma. Tu smo pospravili tudi jesenske jakne in se v pohodnih majicah napotili do edine vinske gorice v Brinovi gori. Ogledali smo si meglen in oblačen razgled in nadaljevali v gozd. Do Vrtač je pot markirana z oznakami za evropsko peš pot E7 in se izkušen planinec ne more kar tako izgubiti. Potem pa smo nadaljevali v gozd, z nešteto poti in križišči kolovozov in stez. Vse poti so jeseni pokrite z listjem in so si na las podobne, tudi križišča so enaka, drevesa in skale ob poti so vse enake barve in, če z mislimi malo odplavaš v svet domišljije, se lahko prav kmalu izgubiš in se iz zasanjanosti zbudiš v Trdinovi »gluhi lozi«. A nam se to ni zgodilo, saj smo bili tu že šestič.

 

Iz gozdnega labirinta smo prišli pred Arčelco in v začetku po cesti, potem pa čez travnik, prikorakali do Podšumberka. Tu sta nas pričakala domačina in nam ponudila domače žganje. Našo »Drveno« smo že slutili prav blizu, ko smo jo pa zagledali, je našo kolono Vlado obrnil navkreber proti gradu Šumberk. Tisti, ki smo bili deležni okrepčila smo mu sledili, nekaj pa jih je premamil občutek tople sobe in lesenih klopi in so jo potegnili kar v našo zaključno počivališče. Pot do gradu je strma in blatna in po njej prav gotovo niso vozile kočije. Pa kaj je to za zagrete pohodnike.

 

Grad Šumberk je eden najstarejših in je bil tudi eden najpomembnejših gradov na Kranjskem, zgrajen okrog leta 1106. Ker je gospoda Šumberska imela preveč posla s politiko in kulturo tedanjega časa, je pozabila na lastno družabno življenje in šumberska dinastija Ortenburžanov je izumrla in grad z vsem gospostvom in imetjem prepustila leta 1443 Juriju in Volku Turjaškem z Žužemberskega gradu. Tako smo si tudi malo v »žlahti« in vezi so ostale.

 

Spustili smo se do »Drvene« na juho in kratek počitek in osvežitev iz zelenke Laškega in Uniona. Tu je Pavle, član Pohodniškega društva NM, ugotovil, da je letos z Martinom nekaj narobe, saj samo dva pijeva vino, ki je bilo bolj podobno staremu moštu pa tudi med potjo smo pili žganje. Kaj češ, tudi dva Martina nista enaka.

 

Za večino je bil to zaključek, člani Pohodniškega društva NM so šli proti predsednikovemu čebelnjaku, drugi pa nazaj v Žužemberk na razstavo potic.  Potice so bile  odlične pa tudi članice DKŽ so poskrbele za martinovo pijačo, kot se spodobi na ta dan.

 

Zapisal in fotografiral:  Miran Jenko.

martinov pohod od Žužemberka do Šumberka_1.jpgDSC09546.jpgmartinov pohod od Žužemberka do Šumberka_2.jpgDSC09540.jpgDSC09561.jpgDSC09541.jpgDSC09535.jpgDSC09543.jpg