SLAPOVA KOSCE IN GRADIŠČE NAD VIŠNJO GORO 20.2.2021

V soboto, 20. 2. 2021, je Mladinski odsek Pohodniškega društva realiziral prvo turo v tem letu. Epidemija Corone in zaradi nje omejevalni ukrepi druženja, prehajanja med občinami, so nam onemogočali, da bi skupaj hodili v hribe. Izboljšana epidemiološka slika je prinesla nekaj sprostitev, zato smo lahko organizirali tako težko pričakovano planinsko turo.

Planinci smo se zbrali v Višnji Gori, na železniški postaji, z maskami na obrazih, z medsebojno razdaljo. 31 udeležencev smo vodili 4 vodniki z negativnim testom. Z vodnikom so ves čas hodili isti udeleženci, z upoštevanjem medsebojne razdalje. Med skupinami pa je bila razdalja povečana. Brez nezadovoljstva smo upoštevali vsa priporočila NIJZ-ja in krenili proti cilju. Le kratek del poti je po pločniku in že smo zavili na makadamsko pot, ki je zavila v gozd in se kmalu zožila v stezo. Mehka steza in ob njej polno cvetočega teloha in zvončkov, ki so pobelili brežine ob potoku Kosca, ki glasno žubori, ko se preliva po kamnih in se zliva v številne tolmunčke. Pot se vzpenja ob potoku, ga večkrat preči po brveh in nas pripelje pod  širok slap. Voda se zliva v manjših curkih po z mahom obraščenih lehnjakovih kamnih. Pot ob slapu se strmo vzpenja po vdelanih stopnicah. Nad slapom se pot položi, mi pa smo se privoščili kratek počitek, saj nas je strm vzpon zadihal in segrel. Sledila je še prijetna hoja po gozdni stezi in že smo bili v lepo urejeni vasi Vrh nad Višnjo Goro. Za kmečkim turizmom Habjan, ki zaradi Covid 19 ne obratuje, smo zavili na kolovoz, ki se strmo vzpenja in se konča na vrhu Gradišča, kjer je velik križ in informacijska tabla o prazgodovinskem naselju Gradišče. Po skupinah smo se posedli in se okrepčali z malico iz nahrbtnikov. Za prostran razgled smo bili tokrat prikrajšani, ker je bila nizka oblačnost. Pa nič zato, saj bomo zelo radi to lepo in zanimivo pot še kdaj prehodili. Majda je povedala nekaj zanimivosti o Gradišču, bližnjem Virskem mestu, o Višnji Gori, čebelarju Rochicu, pisatelju Josipu Jurčiču, legendo o polžu, ki je simbol Višnje Gore in kratek odlomek iz Jurčičeve povesti Kozlovska sodba. Z ustrezno razdaljo smo se razporedili po vrhu za skupno fotografiranje. Do vasi smo sestopili po isti poti, nato pa ob cesti skozi vas in po stezi skozi gozd do cerkve, od koder se je že videl naš zaključni cilj – parkirišče.

Razšli smo se z željo, da bi epidemija hitro izzvenela, da bi se lahko brez omejitev in strahu pred okužbo družili in uživali v prečudoviti naravi in prijetni družbi.

 

Zapisala: Majda Markovič, fotografije pa so prispevali Marjana Meznarčič, Igor Cibic in Miran Jenko

Fotograf: Tomaž Struna

IMG12.jpgIMG13.jpgIMG17.jpgIMG19.jpgIMG2.jpgIMG20.jpgIMG3.jpgIMG4.jpgIMG5.jpgIMG6.jpgIMG7.jpgIMG8.jpgIMG9.jpgIMG14.jpgIMG21.jpg

369. FOTO ZGODBA - NAD MORAVŠKO DOLINO

BOGDEJ IN MIR VSEM,

ki vas je dosegla ta moja pošta.

 

Prav počasi se tam na koncu tunela vidi ena mala svetloba in upam le, da bomo kmalu pometli v kot to kitajsko nesrečo in bomo spet LJUDJE. Ne bo mi potrebno pred vsakim potepom iti na splet in iskati, če je kraj, kamor sva namenjena, k sreči še v naši občini. Pa še pomlad je pred vrati. In ta navadno sama po sebi z več sonca prežene bolezni in nesreče, razen onih, za katere se trudimo, da nas še naprej morijo.

Kajne, vsi tisti, ki vztrajno podirate svojo lastno Domovino?

 Le z roko v roki bomo zmagali in šli naprej! Ne s palico in s poleni!

Srečno in imejmo se radi!

Janez M

NAD MORAVŠKO DOLINO

POHOD PO RAGOVEM LOGU, MAROFU IN NOVI SITULSKI POTI

Pohodniško društvo Novo mesto je v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto, ob Evropskem tednu mobilnosti izpeljalo popoldanski pohod. Planiran pohod za v četrtek, 17. 9. 2020, nam je preprečila popoldanska ploha. Pohod smo prestavili na torek, 22. 9. 2020 in ga v skrajšani obliki tudi izpeljali.

Na Glavnem trgu pred Rotovžem se nas je zbralo 24 neustrašenih pohodnikov in 1 kuža, opremljenih z dežniki in trdno odločenih, da gremo na pohod, pa če tudi bo deževalo. Veselo razpoloženi smo zapolnili trg in pod nevihtnimi oblaki krenili na pot. Ob prvem postanku smo si ogledali igrišče, reko in lepo urejeno obrežje pod Frančiškanskim samostanom. Povedala sem jim še legendo o Ragovem logu. Ob nadaljevanju smo si ogledali jez in kamne, za katere smo iz legende izvedeli, kdaj in kako so nastali. Sledil je krajši vzpon, ki nam je pordečil lica in pospešil srčni utrip. Prijetno hojo po shojeni stezi je vse pogosteje zmotilo grmenje. Krošnje dreves so nas ščitile pred prvim dežnimi kapljami, ko pa so postale gostejše, smo odprli dežnike in nadaljevali s hojo. Malica pod krošnjami se je prilegla. Po malici smo pohiteli na Ragovski most, se na njem ustavili, opazovali jez in dežne kaplje, ki so delale vzorčke na rečni gladini. V parku pred Srednjo šolo za turizem in gostinstvo smo se dogovorili, da pohod zaključimo, ker je že močno lilo. 5 nas je s pohodom nadaljevalo. Vonj po kavi nas je zvabil v Okrepčevalnico Marof. Med kofetkanjem se je zvedrilo in z zaprtimi dežniki smo prehodili novo krožno pot,  ki je zgrajena nad obzidjem prazgodovinskega naselja. Pot je lepo urejena, z nje lahko uživamo v razgledu na Novo mesto. Ko bodo postavljene še informacijske table, bomo dobili še informacije o življenju v preteklosti.

Vsebinsko in vremensko pester pohod smo zadovoljni zaključili.

 

Zapisala: Majda Markovič

Fotografije: Helena Murgelj

DSC_0521.jpgDSC_0465.jpgDSC_0469.jpgDSC_0471.jpgDSC_0477.jpgDSC_0483.jpgDSC_0485.jpgDSC_0491.jpgDSC_0493.jpgDSC_0505.jpg

Dan brez avtomobila

Na dan brez avtomobila, 22. 9. 2020, je bilo na Glavnem trgu zelo živahno. Društva in ustanove smo predstavljale svoje dejavnosti, s poudarkom na gibanju, skrbi za zdravje in dobro počutje. Naše društvo sva na stojnici predstavljala Igor Pucelj in Majda Markovič. Otrokom iz vrtcev in šolarjem sva predstavljala program društva, s poudarkom na programu za mlade planince in delo markacistov. Pri obiskovalcih sva pridobila dober odziv in aktivno sodelovanje. Obiskovalci so polni vtisov in novih spoznanj zadovoljni zapuščali prizorišče. Vsa pohvala organizatorju in vsem izvajalcem, ki smo pripravili kvalitetno in pestro ponudbo. Letošnja izkušnja nas je obogatila in naslednje leto bomo zato lahko še boljši.

 

Zapisala: Majda Markovič

Fotografije: Igor Pucelj

gT2021.jpggT2022.jpggT2023.jpggT2024.jpggT2025.jpggT2026.jpggT2027.jpggT2028.jpg

Dobrča - 19.9.2020

Poročilo naših dveh mladih planincev

Zbudil sem se zelo zgodaj. Pot do Dobrča je bila kratka. Trajala je 1 uro. Ko smo prispeli smo se pripravili na začetek. Bila je dolga in urejena pot. Trajala je 2 in pol do gor in 2 uri do dol. Blizu vrha smo se ločili. Nekateri smo se odločili, da gremo na vrh nekateri pa naravnost do koče. Jaz sem šel na vrh. Ni bilo dobrega razgleda. Potem smo sestopili do koče in si naročili štruklje. Štruklji so bili borovničevi in navadni. Na poti navzdol smo se ustavili na razgledni točki, ki je imela slabši razgled ampak je imela klopco. Vsi smo bili veseli pohoda.

 

Miha Makše

Dobrča

Zgodaj zjutraj sem se zbudil in smo se odpravili na Dobrčo. Hodili smo in hodili, dokler se nismo razcepili. eni so šli k koči, drugi pa na vrh, potem pa do koče. Jaz sem šel na vrh. Na vrhu smo imeli malico. Ko smo se odpravili do koče, smo šli tudi mimo pastirske planine. Pri koči je bilo veliko planincev. V koči so imeli odlične štruklje. Ko smo šli, je bilo sonce že visoko na nebu. Hodili smo in srečali družino, katera je izgubila psa. Na poti navzdol smo šli po isti poti kakor gor, tako, da sem približno vedel, kdaj bomo prišli v dolino. Ko sem zagledal avto, sem bil zelo vesel.

 

Napisal; Maks Makše

Fotografije: Željko Iveković

_DSC5137.jpg_DSC5143.jpg_DSC5146.jpg_DSC5150.jpg_DSC5154.jpg_DSC5156.jpg_DSC5183.jpg_DSC5194.jpg_DSC5196.jpg_DSC5198.jpg_DSC5199.jpg_DSC5202.jpg_DSC5203.jpg_DSC5118.jpg_DSC5123.jpg