26. POHOD PO JURČIČEVI POTI - 2.3.2019

Pohodniško društvo Novo mesto vabi ljubitelje pohodništva na 26. pohod po Jurčičevi poti.  Jurčičeva pot poteka po poti, ki jo je prehodil pisatelj Josip Jurčič, ko je obiskoval šolo v Višnji Gori. Tura je primerna za vse. Zaželena pa je vremenu primerna oprema.  

 

ODHOD: Tudi letos je organizator poskrbel za poseben brezplačen vlak.

Z vlakom z železniške postaje Bršljin ob 7.05. Prihod v Višnjo Goro ob 8. uri.

 

POTEK TURE: Novo mesto - Višnja gora (posebni vlak) - Višnja Gora (358m) - Stari grad (razvaline)- Pristave - Zavrtače - do hotela na Polževem. Dvignili se bomo do cerkve sv. Duha (630mnm), ki je najvišja točka pohoda. Mimo Malih Vrh, razvalin gradov Roje in Kravjek se bomo spustili do cerkve z grobom viteza Födransberga. Skozi vas Oslica se bomo spustili na Muljavo do Jurčičeve domačije. Po kulturnem programu, ki se bo začel ob 11.30, se bomo z avtobusom odpeljali do Ivančne Gorice. V ceni startnine je tudi avtobusna karta.

 

POVRATEK: Odhod vlaka iz Ivančne Gorice je ob 14.30, prihod vlaka v Novo mesto ob 15. uri.

Pot od Višnje gore do Muljave je dolga cca 12 km in na poti bomo premagali približno 200 višinske razlike. S postanki se pot prehodi v 4-5 urah in je primerna za vse udeležence.

 

OPREMA: Primerno vremenskim razmeram.

 

CENA: Posebni vlak je za udeležence pohoda brezplačen.

Startnina je 3€ (vključuje tudi avtobusni prevoz z Muljave do Ivančne Gorice).

 

Prijava: Prijavo je potrebno sporočiti organizatorjem in je obvezna.

 

Prijave zbiram: Tone Markovič 031 634 135, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,

ali Roman Makše 041 710 871, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Najkasneje do četrtka, 28. februarja 2019.

 

VODENJE:  Pohod je organiziran, za organiziran odhod in prihod članov Pohodniškega društva Novo mesto bo poskrbljeno.

 

PLANINSKI POZDRAV in NASVIDENJE 2. marca  2019.

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Tone Markovič

POLOM IN ŠTEMBUH 734m - 16.2.2019

 

                                                           sobota 16. februar 2019

ODHOD

Odhod je ob 8. uri izpred OŠ BRŠLJIN  v Novem mestu

 

TURA

Z avtomobili ( če nas bo veliko z avtobusom) se bomo zapeljali do Kostanjeviškega gradu, kjer bomo začeli našo turo. Glede na vremenske razmere se bomo odločili, po kateri smeri bo potekal vzpon in po kateri spust. Vzpon do Poloma in zavetišča Štembuh bo trajal dobri dve uri in pol, ne glede na varianto pohoda. Po počitku se bomo po drugi strani spustili do izhodišča. Spust bo trajal slabi dve uri. Na turi je vzpona in spusta približno 700 višinskih metrov, dolžina poti pa okoli 13,5 kilometra. Tura tehnično ni zahtevna, bo pa lahko fizično zahtevna zaradi vremenskih razmer – sneg.

 

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili do 17. ure.

 

OPREMA

Potrebna bo dobra obutev – visoki planinski čevlji, topla oblačila proti vetru in mrazu ter morebitnim padavinam rezervno perilo. Priporočam tudi pohodne palice.

 

HRANA

Hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

CENA

 Avtobus :       otroci s plačano članarino        PZS  6 EUR

                         otroci brez plačane članarine  PZS  8 EUR

                         odrasli s plačano članarino      PZS 10 EUR

                         odrasli brez plačane članarine PZS13 EUR

avtomobili:    udeleženci bodo pokrili stroške goriva in avtomobila

 

                   Na turi bo možno plačati tudi članarino

                   Pohodniškega društva Novo mesto

 

PRIJAVE

                       040 235 813 Darko Hrnčič

                        Najkasneje do četrtka14. februarja 2019 do 18. ure

 

VODENJE

Turo bomo vodili vodniki PZS pri Pohodniškem društvu Novo mesto,

                               vodja pa bo Darko Hrnčič

 

                           

                                                                    Pojdimo skupaj varno v gore

 

Povzetek poti Kostanjevica – Polom- Štembuh- Kostanjevica

 

Skupna zračna razdalja

13.017,7 m

Skupna razdalja po reliefu

         13.155,4 m

Najnižja višina

         154,2 m

Najvišja višina

         792,5 m

Povprečna višina

         477,6 m

Skupno vzpona

         751,4 m

Skupno spust

        -751,6 m

Skupna razdalja vzpona

6.132,8 m

Skupna razdalja spusta

6.158 m

Skupna razdalja ravnine

          864,5 m

% vzpona

          46,6 %

% spusta

          46,8 %

% ravnine

          6,6 %

 

Višinski graf

 

 

Tamar (1108 m) - 8.2.2019

Petek in sobota, 8. in 9. februar 2019

 

Zdaj pa res sigurno že vsi veste, da bo 8. februarja Pohodniško društvo Novo mesto upihnilo svojo sedmo svečko. Ali veste, da je bila ena prvih tur našega društva prav tura v Tamar in da smo takrat razmišljali, da bi to postala tradicionalna tura? No sedaj veste tudi to in vabim vas, da se nam pridružite.

 

ODHOD:

 

Dobimo se  pri OŠ Bršljin v petek, 8. februarja 2019, ob 7. uri.

TURA:

Tura ne bo samo ena, obljubim vam, da jih bo več. Odvisne pa bodo od vremenskih razmer in sposobnosti, ter želja udeležencev. Naš glavni cilj bo tudi tokrat Dom_v_Tamarju, kjer se bomo družili in tudi prespali.

V petek, na slovenski kulturni praznik se bomo pridružili pohodnikom po  Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki povezuje rojstne hiše Franceta Prešerna, Matije Čopa, Frana Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna in spominski čebelnjak Antona Janše. Po pohodu se bomo odpeljali v Planico in od tam peš v Tamar.

 Za soboto bomo izbrali nekaj od naštetega: Tromeja, velikanka in športni park v Planici, Mangartska jezera, ledno plezanje v Črnih vodah, slap Peričnik, Kotovo sedlo, Jalovec,… Lahko pa se dogovorimo tudi za prikaz osnov gibanja v zimskih razmerah.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v soboto okoli 18. ure.

OPREMA:

Potrebovali boste zimsko obutev in primerna oblačila za mraz, pa seveda rezervno perilo in oblačila. Za vse, ki bi vas zanimale visokogorske ture, pa je nujna popolna zimska oprema za visokogorje. Priporočam tudi pohodne palice in spalno vrečo.

HRANA:

Hrana in pijača naj bosta iz nahrbtnika, možno pa jo bo dobiti tudi v Vrbi in v Tamarju.

CENA: 

Otroci člani PZS: 15€;

Odrasli, člani PZS: 25€

V ceno je vračunan prevoz in pohodnikova knjižica po Poti kulturne dediščine, s katero bomo uveljavljali tople napitke, prigrizke, jed na žlico in knjižno darilo. Prenočišče je rezervirano in si ga plača vsak sam. Cena prenočišča je 18€ plus turistična taksa, za otroke do 6 let je brezplačno. Člansko izkaznico PZS s plačano članarino zaradi uveljavljanja popusta in zagotavljanja navedene cene imejte s sabo.

PRIJAVE:

Prijave do torka, 5. februarja 2019 na:                                   

Martin Luzar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali 041 800 876 in

Majda Markovič This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali 041 577 822

VODENJE:

Vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bova Martin Luzar in Majda Markovič.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

 

Obvestilo: Članarino za leto 2019 boste lahko poravnali tudi na turi.

NOVO MESTO -MIRNA PEČ-NOVO MESTO - 19.1.2019

NOVO MESTO -MIRNA PEČ-NOVO MESTO

V   S O B O T O ,  19.   J A N U A R   2 0 1 9

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto vabi VSE, še posebej pa mlade ljubitelje  pohodništva in občudovalce narave na prvi pohod Mladinskega odseka v letu 2019. Kot vsako leto v januarju, se bomo tudi letos peljali z vlakom. Letos se bomo odpeljali do Mirne Peči in se vrnili peš v Novo mesto. Tura je primerna za vse. Zaželena pa je primerna oprema, saj bo na poti lahko tudi sneg in led. Sprejmite izziv in se nam pridružite. 

ODHOD

Dobimo se  na železniški postaji Bršljin, ob 6.20. Bodite točni, saj vlak ne čaka. Z rednim vlakom se bomo odpeljali do Mirne peči.

TURA

Naša pot se bo začela v Mirni Peči, na železniški postaji, do koder se bomo pripeljali z vlakom. Spustili se bomo do OŠ Toneta Pavčka. Pot bomo nadaljevali po cesti in kolovozu do Šrange. Nato bomo nadaljevali po gozdu, do Rudolfove poti. Po Rudolfovi poti se bomo povzpeli do vasi Hudo in od tam bomo šli po kolovozni poti do Novega mesta. Zaključek bo na železniški postaji Bršljin. Turo bomo prilagodili udeležencem in vremenskim razmeram. Hoje bo cca za 4 ure.

POVRATEK

V Novo mesto, na železniško postajo Bršljin se bomo vrnili med 12. in 13. uro. 

OPREMA

Od opreme boste potrebovali topla oblačila in dobro obutev - visok čevelj, primerna oblačila glede na vreme.  V primeru sneženja, zaželene gamaše. Priporočamo tudi pohodne palice za odrasle.

HRANA

Hrano in pijačo imejte v nahrbtniku.

CENA

Prispevek za vlak in ostalo je:                                                                                                         Otroci   1€                                                                                                      Odrasli 2€

Lahko boste poravnali članarino za leto 2019.

PRIJAVE

·         Mentorji na osnovnih šolah,

·          GSM 031 634 135 Tone, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·          GSM  041 577 822 Majda, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  Najkasneje do četrtka, 17. januarja 2019

VODENJE

Turo bomo vodili vodniki PZS, vodji pa bosta Majda in Tone Markovič

 

Zijalo in po obronkih Mirne Peči - 5.1.2019

Zijalo in po obronkih Mirne Peči

Sobota, 5. januarja 2019

 

Pohodniško društvo Novo mesto vas vabi na prvo turo v letu 2019. Tudi tokrat ne bomo čakali predolgo s prvim pohodom v novem letu. Saj veste potrebno je pospraviti še zadnje dobrote v hladilniku in premigati od vseh prazničnih naporov zakrnele teleščke.

 

 

ODHOD:

 

Kot običajno se bomo zbrali pri Osnovni šoli Bršljin v Novem mestu ob 8. uri. Skupaj se zapeljali bomo do Mirne Peči in tam zapustili jeklene konjičke.

 

TURA:

Tokratno turo bomo začeli v centru Mirne Peči. Točneje kar pred trgovino, od koder jo bomo ubrali čez travnike do Temenice. Ob vijugah srednjega dela te nenavadne reke, ki kar trikrat pride na plano se bomo sprehodili do njenega drugega izvira – Zijala. Naredili bomo obhod izvirov in obiskali še vsaj eno od jam – peč. Nadaljevali mimo zavarovane poti in se povzpeli do najmrkantnejše točke v mirnopeški okolici. Po osvojenem Golobinjeku se bomo sprehodili do nekoč prostrane in mogočne vasi Grčvrh.  Sladil bo še povratek do izhodišča.

 

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Visok čevlji z narezano gumo na podplatu in nahrbtnik. Ostalo pa odvisno od vremenskih razmer priporočam vsaj je rezervno perilo, bundo, rokavice, kapo in seveda vse ostalo, kar obvezno sodi v nahrbtnik. Priporočam pohodne palice.

 

HRANA:

Hrana in pijača naj bo iz  nahrbtnika. Ob poti bo možno dobiti topel čaj.

 

CENA: 

Otroci

Odrasli            

člani PZS 3€    

člani PZS 5€

ne člani PZS 5€                      

ne člani PZS 8€                                               

PRIJAVE:

Prijavite se do petka, 4. januarja 2019 pri

Martinu Luzarju: 041 800 876 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

VODENJE:

Pohod bomo vodili vodniki PZS, vodja pohoda bom Martin Luzar.

 

 

Na pohodu bo možno poravnati tudi znižano društveno članarino za leto 2019

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

PLANINSKI POZDRAV IN NASVIDENJE  5. JANUARJA 2019.

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto razpis pripravil Martin Luzar.