Izlet v neznano, nedelja, 10. december 2023

Kot vsa leta naj bo izlet v neznano tudi letos skrivnost do konca. Vsekakor pa bomo obiskali lep košček naše Dolenjske. Kot verjetno že veste vse akcije organiziramo ob podpori Mestne občine Novo mesto.

 

ODHOD:

 

Običajno se na tovrstnem dogodku zberemo dobre volje, s sabo pa imamo kaj za pod zob in pogret. Tudi tokrat se bomo zbrali na parkirišču pred OŠ Bršlin ob 8. uri. Tu boste izvedeli kako in kam naprej. Kot običajno bomo skušali racionalizirati prevoz do izhodišča in se do tam odpeljati z čim manj vozili.

TURA:

Tokratni pohod bomo začeli kar na dvorišču znanega tamkajšnjega podjetja, od koder se bomo spustili na most in nadaljevali čez gozd. V dobri uri lahke hoje bomo prišli do znamenitosti. Po postanku bomo v pol ure prišli do primernega mesta za malico iz nahrbtnika. Še slabo uro in manjši vzpon mimo nekdanje cerkvice in že bomo pri daleč na okoli znani gostilni. Po malo daljšem počitku bomo nadaljevali do našega cilja, za kar bomo potrebovali dobro uro in pol lahke hoje. Skupaj bomo prehodili približno 11 kilometrov, čiste hoje bo okoli 4-5 ur. Vse bo odvisno od nas udeležencev, kako nam bo šlo od nog, koliko črnih vrat bo ob poti in koliko znancev nas bo na poti prepoznalo ter za trenutek povabilo v svojo sredino. Tako kot imamo v navadi ob tovrstnih pohodih, bomo tudi tokratnega zaključili ob prijetnem klepetu, dobri hrani in žlahtni kapljici.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.

OPREMA:

Potrebovali boste dobro – nepremočljivo obutev in vremenu ter letnemu času primerna oblačila. Priporočam tudi  pohodne palice.

HRANA:

Nekaj za pod zob in poplaknit grlo pa le imejte s sabo. Seveda ne bo odveč tudi kakšen priboljšek. Vmes si boste lahko tudi kaj privoščili, saj naj bi bila ob poti odprta gostilna. Nekaj konkretnega in zasluženega za v naše želodčke dobimo šele na koncu.

CENA: 

Prispevek je 18€.

PRIJAVE:

Prijave do četrtka, 7. decembra 2023, do 9. ure, oziroma do zasedenosti, zbiram:

Martin Luzar na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 041 800 876.

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli Tine in ostali vodniki našega društva.

 

Razpis pripravil Martin Luzar.

TAKO KOT ČEZ CELO LETO SE BOMO TUDI TOKRAT V POHODNIŠKEM DRUŠTVU NOVO MESTO POTRUDILI, DA VAM BO PRIJETNO V NAŠI DRUŽBI.

Čebularski pohod, nedelja, 19. november 2023

PD Polom Kostanjevica na Krki in TD Lovrenc iz Rake organizirata tradicionalni Čebularski pohod na Rako. Vabim vas, da se jim letos pridružimo tudi mi. Našo dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 ODHOD:

 Dobimo se na parkirišču pri ZNC v Žabji vasi ob 8:30. Od tam se bomo odpeljali do Gostilne Žolnir v Kostanjevici na Krki.

TURA:

Pohod bo potekal od gostilne Žolnir do obrobja Krakovskega gozda. Nato nekaj časa po Ressljevi poti čez nekdanje mokrišče Trstenik. Z obrobja pragozda bomo šli v smeri Rake ob pragozdu. Od pragozda bomo nadali še vedno v smeri Rake in čez eno uro prišli do Lovskega doma, kjer bo počitek z čajem sladico. Od tu se že vidi Raka, kjer je tudi zaključek pohoda. Ob poti nas bodo čakale različne dobrote in pijača. Na zaključku pa še topla malica, seveda tudi brez Cvička ne bo šlo. Skupne lahke hoje bo za 4 – 5 ur. Na  izhodišče bo organiziran prevoz.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v popoldanskih urah.

OPREMA:

Potrebovali boste visoke planinske čevlje in vremenu primerna oblačila. Priporočam tudi pohodne palice

HRANA:

Hrano, prigrizke in pijačo imejte s sabo. Nekaj priboljškov se bo našlo tudi ob poti in malica na cilju.

CENA: 

V ceni ki znaša 15 € je zajeto: prevoz vključno s povratkom na izhodišče, malica in vodenje.

PRIJAVE:

Prijave in informacije do sobote 18. 11.2023 na:

Martin: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali tel: 041 800 876

 

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli lokalni vodniki PZS in vodniki v Pohodniškem društvu Novo mesto.

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

Resevna (682m), sobota, 18.11.2023

Resevna je hrib na severnem obrobju Kozjanskega hribovja, ki stoji nad nekoliko manjšo občino Šentjur.  Ime Resevna je dobil po rastlinstvu - resju, ki cveti zgodaj spomladi in jeseni v čudovitih modrih in vijoličnih barvah. Tega je res veliko povsod po hribu. Bogat pa je tudi z borovnicami, gobami in kostanjem. Pod vrhom stoji obnovljen planinski dom, ki ga oskrbuje prijazno osebje. Na vrhu je postavljen razgledni stolp z daljnogledom. V jasnem vremenu nam pogled seže na Kum, Boč, Donačko goro, Sljeme pri Zagrebu, Pohorje, Uršljo goro, Peco in Kamniške Alpe z Raduho. Celo sam Triglav se včasih pokaže. Našo dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 ODHOD:

 Izpred Osnovne šole Bršljin ob 8. uri se bomo z avtobusom, če bo dovolj prijavljenih, odpeljali v Šentjur.

TURA:

Turo bomo začeli pri Osnovni šoli Hruševec v Šentjurju. Tam nas bo počakal tudi lokalni vodnik Vinko Bračun, ki nas bo vodil in seznanil s pohodom. Po markirani poti se bomo najprej skozi vas, mimo kmetij, čez travnike, kasneje pa po kolovozu, gozdu in makadamu, povzpeli vse do vrha Resevne. Na vrhu bomo naredili daljši postanek, kjer si boste lahko privoščili malico iz nahrbtnika ali pa v domu naročili topel obrok. Nato se bomo po krožni poti  vrnili nazaj v dolino in obiskali še sosednji hrib Rifnik. Kateri nam ponuja tudi lep razgled in ostanke arheoloških najdišč.  Za celoten pohod bomo potrebovali nekje od 5 do 6 ure lahkotne hoje.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.

OPREMA:

Oprema naj bo primerna vremenu. Priporočam visoke pohodne čevlje in pohodniške palice. Ne pozabite na zaščito proti soncu, rezervno majico.

HRANA:

Hrana in pijača iz vašega nahrbtnika ali v domu na Resevni.

CENA: 

otroci: člani PZS 12€, nečlani PZS 15€

odrasli: člani PZS: 15€, nečlani PZS 20€

PRIJAVE:

Prijave in informacije do zasedenosti mest oziroma najkasneje do srede, 15.novembra 2023, sprejemam na :  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel.: 040 215 094.

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodji bova Majda Markovič in Tomaž Struna.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Tomaž Struna.

Virnikov Grintovec (1654m), nedelja, 05.11.2023

Virnikov Grintovec je 1654 m visoka gora, ki se nahaja severno od Jezerskega, na mejnem grebenu med Slovenijo in Avstrijo. Z vrha, na katerem je vpisna skrinjica in žig, se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp in osrednje Karavanke. Lahko se nam pridružite na vzponu  nanj s Pohodniškim društvom Novo mesto, katerega dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 ODHOD:

 Z zbirnega mesta pri OŠ Bršlin ob 7. uri, se bomo z osebnimi vozili odpeljali mimo Ljubljane in čez Gorenjsko na Zgornje Jezersko.

TURA:

Parkirali bomo pri cerkvi in  nadaljevali po cesti, po nekaj 10 korakih se le ta konča in na drevesu bomo opazili smerno tablo za Virnikov Grintovec, ki nas bo usmerila desno na pešpot. Ta nas v 15 minutah hoje, takoj za potočkom, pripelje do domačije Žmitek, kjer prečimo cesto, nato pa se strmo vzpenja skozi strnjen gozd. Po nekaj minutah vzpona, se priključi zložnejšemu kolovozu. Po kolovozu se bomo povzpeli do manjšega prevala med Olipovim robom na levi in Žmitkovim vrhom na desni. Kolovoz se tu spremeni v prijetno stezico, ki nas ob nekaj razgledih na okoliško hribovje pripelje do gozdne ceste. Nadaljevali bomo po cesti dobrih 100 m, nato pa zavili na peš pot. Višje se pot povsem položi in preči pobočja Žarkovih peči (1411 m). Po nekaj minutah lahkotne hoje bomo prišli na sedlo Žingerc 1345 m, kjer se z desne priključi pot iz avstrijske strani. Ponovno bomo zavili v gozd in se po strmejšem odseku poti povzpeli na glavni greben. Preostal nam bo le še sprehod do vrha. Po postanku, za malico, fotografiranje in razgledu se bomo vrnili na Jezersko po isti poti. V dobrih dveh urah s bomo povzpeli 800 višinskih metrov.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah.

OPREMA:

Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in topla zimska oblačila.

HRANA:

Hrano in predvsem pijačo imejte s sabo.

CENA: 

Strošek prevoza poravnate z voznikom. Priporočam 25/30€ člani/ne člani po osebi.

PRIJAVE:

Prijave in informacije za člane, do zasedenosti mest oziroma najkasneje do četrtka, 2. novembra 2023, na: Roman Makše: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 041 710 871                  

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli, vodili vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bom Roman Makše.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Roman Makše.

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

Pohodniško društvo Novo mesto in MDO PD MO Dolenjske in Bele Krajine vabi mlade planince Dolenjske in Bele krajine na planinsko turo in kostanjev piknik pri Čebelarskem domu na Podstenicah v soboto, 21. oktobra 2023

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto in MDO PD  mladinskih odsekov Dolenjske in Bele krajine vabi ljubitelje narave in dobre družbe na planinsko turo na ROG (1100m) in tradicionalni kostanjev piknik, ki bo letos pri Čebelarskem domu na PODSTENICAH.  V domu je maketa nekdanje vasi in čebelarski muzej, ki si ga bomo ob vodenju ogledali. Okrog doma je veliko prostora, kjer bomo imeli športne in zabavne igre, malico, počitek in peko kostanja. Naše akcije podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

ORGANIZACIJSKA VODJA DOGODKA BOM Majda Markovič, tel.: 041 577-822 ali  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

TURA:           

Z avtobusne postaje pri  OŠ Bršljin se bomo ob 8. uri odpeljali do Žage Rog. Ogledali si bomo opuščene objekte parnih žag, nato pa krenili po shojeni stezi proti vrhu Roga (1100m). Na vrhu si boste vtisnili žig v knjižice, malicali, se povzpeli na razgledni stolp in uživali v prostranem razgledu, ter prepoznavali kraje in okoliške vrhove. Sledil bo spust do ceste in vožnja do Podstenic. Na cilju – Podstenicah vas bomo pričakali s toplo malico (hrenovke s prilogo, čaj). Sledile bodo igre in kostanjev piknik.

PIKNIK:

Pri domu bomo pekli kostanj, ki ga morate prinesti s seboj. Ker je ob domu dovolj travnate površine, ne pozabite na športne rekvizite ( žoge, balinčke in druge družabne igre). Nekaj rekvizitov bomo priskrbeli organizatorji.

POVRATEK:

Ob 15. uri nas bo avtobus odpeljal proti domu. Planiran prihod na postajo pri OŠ Bršljin  bo ob  16. uri.

HOJE:

Skupne hoje bo  za 2 - 3 ure.

OPREMA:

Popolna planinska oprema za eno dnevno turo (planinski čevlji, topla oblačila, rezervna oblačila).

HRANA:

Iz nahrbtnika na poti. Malica in topli čaj bo na Podstenicah za vse udeležence organiziralo Pohodniško društvo Novo mesto.

VIŠINSKA RAZLIKA:

Novo mesto (202m), Rog (1100m), Podstenice(595m)

CENA:

Za mlade planince 8 €, za odrasle člane 12€, za odrasle nečlane pa 15€.

PRIJAVE:

Prijavite se na šolah pri svojih mentorjih do srede, 18. oktobra 2023 ali Majdi Markovič (041-577 822), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE:

Za varno hojo in prijeten dan bodo skrbeli vodniki PZS in mentorji.

 

Razpis pripravila Majda Markovič, Pohodniško društvo  Novo mesto