Naši člani potujejo - Canaria 2019

Štirje člani Pohodniškega društva Novo mesto smo se udeležili VIII. "Gran Canaria Walking Festivala 2019", kateri je potekal od 23. do 27. 10. 2019 na otoku Gran Canaria. Gran Canaria je eden od sedmih Kanarskih otokov v Atlantskem oceanu ob SZ obali Afrike in so del Španije.

V šestih organiziranih turah, smo dodobra spoznali 1.560 km2 velik otok Gran Canaria, katerega večina sodi v svetovno dediščino Unesco. Poti so nas peljale preko značilnih borovih gozdov, nasadov palm, plantaž banan in kave ter evkaliptusovega in lovorjevega gozda. Ob poti smo srečevali mandljeve grmičke, opuncije, sadike avokada, granatnih jabolk, limon, limet in drugih agrumov ter živopisne barve hibiskusov in bugenvilovk. Večina tur je potekala po zgodovinskih poteh prvotnih naseljencev otoka, ki so se imenovali "Guanches". Ob zgodovinskih poteh smo si imeli priliko ogledati jame v stenah gora, katere so bile prebivališča teh naseljencev in shrambe za njihova živila. Hodili smo tudi po znameniti poti La Plata ("srebrna pot"), katero so nekdaj uporabljali domačini in je tudi povezovala severni in južni del otoka, preko gora v notranjosti otoka. Ogledali smo si naravno znamenitost Ventana del Nublo, kar v prevodu pomeni okno na Nublo ter dobesedno preko naravnega okna nudi pogled na Roque Nublo, tj. vulkansko skalo, visoko 67 metrov, katere vrh je na 1.813 mnv. V lepem vremenu okno odpira pogled tudi na sosednji otok Tenerife ter njegov vrh oziroma vulkan El Teide, kateri je z višino 3.718 mnv hkrati tudi najvišji vrh Španije. Najvišji vrh Gran Canarie je Pico de las Nieves z 1.949 mnv, iz katerega so v preteklosti tovorili sneg v obalne kraje za medicinske namene in za shranjevanje hrane.  

Vsako jutro je bil organiziran avtobusni prevoz na izhodišče dnevne ture. Pred turo so nas oskrbeli z lokalno pridelano malico za na pot. Na turah so bili prisotni angleško, špansko in nemško govoreči lokalni vodniki. Po koncu vsake od dnevnih tur je sledila degustacija lokalne hrane in pijače ter nato organiziran avtobusni povratek na lokacijo nastanitve. 

Namen festivala je bil, da ljubitelji narave in pohodništva poleg hoje, uživamo še v spoznavanju njihove kulture in gastronomije. Njihov namen je bil tudi dosežen! Toplo priporočamo vsakomur, ki rad združi aktivne počitnice ter dobro hrano in pijačo ter zabavo.

Zapisala: Klavdija Dolinar

Fotografije: udeleženci