Poročilo: postavitev brvi pod Trško goro na Rudolfovi poti

Ker je bila stara brv res že potrebna obnove smo se odločili da postavimo novo ki bo sedaj služila svojemu namenu.

Priprave so se začele že kar nekaj časa nazaj in je bilo treba narediti finančni in organizacijski načrt. Vodja tega je bil Igor, ki je imel tudi največ skrbi kako bomo to izpeljali in je imel tudi kakšno neprespano noč zaradi tega.  V veliko pomoč mu je bila pri nabavi lesa tudi Dragica. Odločili smo se da bomo kupili hlod ki ga bomo prežagali na polovico da bi potem naredili brv. Mi nismo naročali lesa da bi ga dobili zastonj vendar ga nam podaril in razžagal Repar Franci za kar se mu lepo zahvaljujemo in potem je dal še hrastove deske. Sledil je prevoz iz žage v Soteski ki je bil tudi en velik zalogaj kako pripeljati dva šestmetrska kosa do Otočca in tu je pa nam pomagal Malnar trans in šofer tovornjaka Dejan Troje ki je pripeljal do Otočca ker naprej ni mogel peljat s tovornjakom. Bilo je potrebno les nato pripeljati l na lokacijo za ki ga s traktorjem Peter  Jerman in ga praktično dal na isto mesto da ni bilo nič potrebno prenašat, saj smo se bali kako bomo to prinesli. Tudi njemu hvala za prevoz in poznejšo pomoč pri postavljanju in ker nas vedno prijazno sprejme pri ribniku.

Postavitev brvi je bilo še najlažje delo za kar sta poskrbela Tone in Primož ki se jima pozna da znata delati z lesom in zato je tudi tako lepa brv. Ostali smo pa smo jima pomagali in delali kakšna druga dela.

V tej akciji smo spoznali da so še dobri ljudje in še enkrat vsem hvala ki so kakor koli pomagali da je ta lepa brv končana in da bo služila svojemu namenu.

Akcija se je zaključila prejšnji teden.

Zapisal: Pavel Golob

Fotografije: Igor Pucelj in pavel Golob

Pohod po Jurčičevi poti 7.3.2020

Tudi letos smo se udeležili tradicionalnega pohoda po Jurčičevi poti, ki je bil prvo soboto v marcu. Letos je bil že 27. pohod, ki se ga je udeležilo med 3000 in 4000 pohodnikov. Iz našega društva se nas je zbralo 32 in skupaj z drugimi pohodniki smo se zbrali na železniški postaji v Novem mestu. Do Višnje gore, kjer je bil naš začetek pohoda, se je vlak že napolnil. Ob čudovitem vremenu in prijaznih domačinih smo hitro napredovali do Muljave. Še kulturni program in nekaj pesmi ansambla Čuki in že smo krenili proti Ivančni Gorici. Nekaj se nas je odločilo, da smo peš opravili pot do Ivančne Gorice. Mlade planince smo še nagradili s sladoledom in že je bilo potrebno na vlak, ki nas je odpeljal v Novo mesto. Drugo leto se nam lahko pridružite, saj je vsako leto lepo.

Zapisal Tone Markovič

Fotografije: Marjana Meznarčič, Miran Jenko in Tone

LETNO SREČANJE MARKACISTOV MDO DOLENJSKE IN BELE KRAJINE

Markacisti MDO Dolenjske in Bele krajine smo imeli letno srečanje v četrtek, 27.2.2020 v vasi Mali Slatnik pri Novem mestu. Gostitelji srečanja so bili markacisti iz Pohodniškega društva Novo mesto. Uvodni pozdrav na srečanju je podal Anton Markovič predsednik Pohodniškega društva Novo mesto. Srečanja se je udeležilo 52 markacistov iz devetih planinskih društev na področju MDO, štirje povabljeni predstavniki Planinske zveze Slovenije in dva podpredsednika Pohodniškega društva Novo mesto. Zaradi zadržanosti in družinskih zadev so svojo odsotnost na srečanju opravičili markacisti iz PD Trebnje.

Vabilu na srečanje markacistov so se odzvali predsednik PZS Jože Rovan, načelnik KPP PZS Bogdan Seliger, predsednik MDO Dolenjske in Bele krajine Rudolf Skobe, vodja odbora varstva narave MDO Dolenjske in Bele krajine Rozalija Skobe, dva podpredsednika Pohodniškega društva Novo mesto Fredi Bančev in Martin Luzar.

V dobri uri srečanja smo načelniki markacijskih odsekov podali poročila o delu na planinskih poteh v letu 2019. Markacisti iz desetih planinskih društev MDO Dolenjske in Bele krajine smo opravili 3626 ur prostovoljnega dela na skupno 868 km planinskih poteh, katere vzdržujemo na območju MDO Dolenjske in Bele krajine. V letu 2019, v mesecu maju smo imeli eno veliko skupno markacijsko delovno akcijo na področju PD Krka Novo mesto. Markacijske delovne akcije se je udeležilo kar 39 markacistov iz vseh desetih društev MDO Dolenjske in Bele krajine. Opravili smo veliko dela in tako pokazali, da z dobro organizacijo lahko pomagamo obnoviti planinske poti na našem območju.

Sprejeli smo načrt dela v letu 2020. Poudarek bo na dveh velikih skupnih MDO markacijskih delovnih akcijah. Prva delovna akcija bo 16. maja na področju PD Kočevje, druga bo predvidoma jeseni konec septembra ali v začetku oktobra na področju PD Semič.

 

Zapisal: Mladen Živković   Vodja OPP MDO Dolenjske in Bele krajine

Fotografije: Mladen Živković in Fredi Bančov

2020-02-27 17.30.12.jpg2020-02-27 17.30.21.jpg2020-02-27 17.30.25.jpg20200227_170503.jpg20200227_170534.jpg20200227_170609.jpg20200227_173053.jpgIMG_8673.jpg

Zbor članov - 6.3.2020

V petek smo se članice in člani Pohodniškega društva zbrali  na letnem zboru članov. Skupaj z gosti, se nas je zbralo preko petdeset.  Sprejeli smo poročila za lansko leto in plane za letošnje leto. Razdelili smo priznanje, in tudi na mlajše člane nismo pozabili. Vsem nagrajencem čestitke!

Po zboru smo ob prigrizku pokramljali. Hvala vsem, ki ste spekli čudovito pecivo in vsem za pripravo zbora.

Posebna hvala OŠ Bršljin, ki nam vedno pripravi prostor za izvedbo zbora, oziroma za druge potrebe.

Vsem hvala.

Zapisal: Tone Markovič

Fotografije: Fredi Bančov in Darko Hrnčič

 

DALJNI VRH - 27. 2. 2020

V četrtek, 27.2. 2020, se je dopoldanskega - počitniškega pohoda na Daljni vrh udeležilo  15 pohodnikov. V hladnem, meglenem dopoldnevu smo pohiteli po načrtovani poti. Zaradi nočnega dežja je bila pot po kolovozu, travniku in gozdu blatna in drseča. Previdno smo hodili in si spotoma ogledovali zvončke - znanilce pomladi, ki so namesto snega pobelili brežine ob poti.  Pri mlinu v Bezgavcu smo imeli postanek z malico. Ob naraslem potoku smo opazovali številne izvire in po kamnih prečkali vijugasto strugo. Najprej nas je segrel vzpon na Daljni vrh, potem pa še sonce. Dvigajoče meglice so nam še delno zastirale pogled na mesto z okolico. Na Daljnem vrhu, od koder je najlepši razgled, smo naredili postanek, prepoznavali videne vrhove, stavbe, vasi,,, Vsi otroci in nekaj odraslih se je vključilo v igro Olupimo čebulo. Med igranjem smo se vsi zabavali, tudi tisti, ki so opazovali. Nadaljevali smo s hojo in sproščenim klepetanjem. Ob kozolcu smo se igrali igro Moja beseda. Tokrat so sodelovali vsi otroci, odrasli pa so bili v komisiji za spremljanje pravilnosti izvedbe. Vsi otroci so se izkazali kot pozorni poslušalci in si prislužili aplavz in sladko nagrado. Bili so ponosni in veseli. Zadnji del poti, od Dolnjih Kamenc je bil isti in vsi smo vedeli, da je do izhodišča zelo blizu. Na parkirišču pri Kaliji so mladi planinci prejeli še žig v planinski dnevnik. Vsi pa smo bili zadovoljni, ker smo skupaj prehodili pot, po razgibani, zanimivi, razgledni okolici Novega mesta. Zadovoljni smo bili tudi zaradi pozitivnega vpliva hoje in druženja na naše počutje. Mladi planinci pa so bili navdušeni tudi zaradi igranja.

Vabimo vas k ogledu fotografij.

Zapisala: Majda Markovič

Fotografije: Tone Markovič in Igor Pucelj