Planinski tabor Slatna 2019

Pohodniško društvo Novo mesto je že sedmič organiziralo planinski tabor. Tudi letos smo tabor organizirali na Slatni, ki je odlično izhodišče za osvajanje okoliških vrhov. Tabor je trajal en teden, od 10. do 17. avgusta 2019. Udeležilo se ga je 15 otrok, nekaj odraslih planincev, vodniki in kuharji, ki so nas razvajali s pravo planinsko hrano. Vse skupaj nas je bilo okoli  30. 

Že med potjo na tabor smo si povzpeli na Zelenico in Triangel.  Vsak dan smo organizirali dve različno zahtevni turi, tako smo lahko kar najbolj zadostili potrebam in željam heterogene skupine udeležencev tabora. Večina nas je odhajala na lažje ture. V tednu dni smo osvojili  Tromejo – Peč (1508 m) in do drugega Martuljškega slapa . Osvajali nismo samo vrhov, ampak smo si ogledali tudi ostale lepote planinskega sveta,  iz Planice smo se sprehodili do Tamarja. Odpravili smo se tudi do planine Blato in uživali na planini Laz in planini Jezero. Na planina Laz smo si ogledali sirarno in najstarejše ohranjen stan z lesenim kuriščem.  Po hoji smo si privoščili pico v piceriji Ema.  

Skupina s kondicijsko bolj pripravljenimi planinci pa je osvojila naslednje vrhove: Špik Hude police  (2420 m), Adam in Eva (2012+2019m) iz planine Blato, Mala Ponca (1925 m) in Dobrač (2166m).

Nakljub nekaj slabega vremena so vsi udeleženci, ki so želeli  preizkusili  ferato v Mojstrani in obe ferati v Gozdu Martuljek (Hladnik in Jermn) .

Popoldneve smo preživljali z igranjem družabnih in športnih iger. Pomerili smo se tudi v orientacijskem pohodu. Predzadnji večer smo preživeli ob tabornem ognju. Med udeleženci tabora so se stkale prijateljske vezi, zato so nekateri udeleženci že spraševali, kdaj bo tabor naslednje leto.

 

Zahvaljujemo se Mestni občini Novo mesto, ki je tudi letos finančno podprla naš tabor.

 

Prilagam še nekaj fotografij, ki bolj nazorno prikažejo dogajanje na taboru. Fotografije so prispevali udeleženci tabora.

 

Zapisal: Tone Markovič

Fotografije: udeleženci tabora