Gorjanci malo drugače - 23.5.2020

Pohodniško društvo je v soboto, 23. maja 2020, izpeljalo zanimivo turo na Gorjance. Zaradi  pandemije Covid 19, je omejeno število potnikov v avtobusu in tudi druženje večjega števila ljudi, do česar bi prav gotovo prišlo, če bi izpeljali planirano turo na Golico, ki je v maju najbolj množično obiskana gora.

 

Na turi po Gorjancih je bilo veliko odraslih in kar 14 osnovnošolcev. Zbrali smo se v Mihovem in se po Laški poti zlagoma vzpenjali. Sredi vzpona se pot združi z Evropsko peš potjo E7, ki nas popelje na prostrane košenice Ravne gore. Za ta vzpon smo potrebovali 2 uri. Počitek in malica sta se vsem prilegla. Nadaljevali smo po Trdinovi poti, ki se izmenjaje vzpenja in spušča. Tisti, ki so med karanteno izgubili kondicijo, so bili vsakega premaganega klanca zelo veseli, še bolj pa spusta, ki je sledil. Med hojo smo imeli več postankov za razgledovanje po Gorjancih in po novomeški in šentjernejski dolini. Vodnik Tine nam je spotoma povedal tudi veliko zanimivega o Gorjancih nekoč in danes. Drug počitek z malico smo imeli pri lovskem domu na poti čez Prag. Spustili smo se v sotesko Kobile in bili navdušeni nad divjo izoblikovanostjo ozke soteske. S spustom smo nadaljevali ob potoku Kobile, ki smo ga po kamnih zloženih v vodi in po brveh, večkrat prečkali. Pri prečenju potoka so otroci zelo uživali. Zadnji del poti po široki gozdni cesti se je večini že malo vlekel in tudi moči so nam pojemale. Parkirišča, kjer so nas čakali parkirani avtomobili smo se v večini razveselili. Bili smo utrujeni in zelo zadovoljni, ker smo zmogli prehoditi skoraj 20 km pot, z veliko vzponov in spustov, po za večino neznanih lepotah Gorjancev.

Nekaj nas je prijetno druženje na turi zaključilo v zidanici Nevenke in Francija Brezovarja, na Kiri, kamor sta gostoljubno povabila vse udeležence. Zahvaljujemo se jima za pogostitev in prijetno druženje.

Dogovorili smo se, da kmalu spet kam gremo skupaj. Spremljajte obvestila na spletni strani Pohodniškega društva in se nam naslednjič pridružite tudi vi. Do takrat pa si naberite malce kondicije, da boste z lahkoto hodili in uživali v občudovanju narave.

 

Zapisala: Majda Markovič

Fotografirali: Maja, Fredi, Tine in Tone