Poročilo Velebit 2021

Poročilo "Velebit 2021"

Skupaj 24 planink in planincev Pohodniškega društva Novo mesto se nas je 25. 7. 2021 podalo na Hrvaško, na potovanje po Velebitu in Kvarnerskem zalivu.

Prvi dan smo z avtomobili prispeli v Nacionalni park Severni Velebit, točneje do parkirišča pod planinskim domom Zavižan (1594 m). Pot, ki so jo krasili razgledi na Kvarner in Liko nas je pripeljala do leta 1930 - 1933 zgrajene Premužićeve planinske poti. Med pohodom po Premužićevi stazi smo osvojili še dva vrhova, in sicer Gromovačo (1676 m) in Crikveno (1641 m) ter šli mimo bivaka, imenovanega Rossijeva koliba. V poznih popoldanskih urah tega dne smo prispeli do planinskega doma Alan (1340 m), kjer smo se okrepčali in prespali.

 

Drugi dan smo se v svežem jutru iz planinskega doma Alan ponovno podali na Premužićevo stazo z dih jemajočimi pogledi na otoka Rab in Pag. Po približno dveh urah hoje smo skrenili s Premužićeve staze v smer proti Šatorini (1622 m) in dosegli njen vrh. Pot se je nadaljevala do planinskega doma Kugina Kuča (1180 m) na območju srednjega Velebita, kjer smo tudi prenočili.

 

Tretji dan nas je pot vodila v smeri planinskega zavetišča Skorpovac (958 m), kjer se je skupina razdelila na dva dela. Prva skupina se je odločila za lažjo turo po Premužićevi stazi do planinskega doma Prpa (935 m) na Baških Oštarijah. Druga skupina pa je nadaljevala pohod po markirani poti do Dabarskih kukov in se povzpela na najvišji vrh, imenovan Babić kuk (1304 m). Po sestopu smo se vrnili na Premužićevo stazo in po njej nadaljevali do planinskega doma Prpa na Baških Oštarijah, kjer nas je pričakala prva skupina. Z avtomobili smo se prepeljali do obmorskega mesteca Karlobag in se namestili v apartmaje, da uresničimo še morski del našega potovanja.

 

Četrti dan je bil namenjen počitku, kar smo izkoristili za kopanje, poležavanje na plaži ter zdravljenje utrujenih in ožuljenih nog.

 

Peti dan smo se odpravili na izlet, v slikoviti zaliv Zavratnica, lociran kilometer južneje od naselja Jablanac. Zaliv Zavratnica nas je očaral s strmimi od sonca pobeljenimi stenami, pod katerimi je ob morski obali speljana 900 metrov dolga pot. Pogostili smo se v planinskem domu Jablanac, kateri je zgrajen na nadmorski višini 26 m.

 

Zadnji, šesti dan smo se iz kraja Sv. Juraj z barko Mala Maris in kapitanom Antejem prepeljali na Goli otok. Ogledali smo si Goli otok in video predstavitev. Ob vrnitvi na barko je že dišalo okusno kosilo, pogostili so nas s pečeno skušo. Odpluli smo še do otoka Grgur, kjer smo si privoščili kopanje. Na plaži so nam družbo delali udomačeni in prijazni jeleni. Na celino smo se vrnili popoldne in se z avti podali na pot proti domu.

 

V treh dneh planinskega potovanja nismo prehodili le cca. 70 km in 2000 višinskih metrov, temveč smo se obogatili z nepozabnimi razgledi po bleščečem Jadranskem morju in njegovih otokih, dišečimi gozdovi in barvitimi travniki preko katerih smo hodili ter kamnitimi umetninami, ki jih je ustvarila narava. Glede na to, da smo bili vsi udeleženci prvič na pohodu na območju severnega in srednjega dela Velebita, smo s ponosom in nasmehi na obrazih ugotovili, da je prav vsak izmed nas, na nek način dosegel svoj osebni rekord. V morskem delu potovanja smo odkrili dotlej še nepoznane kotičke, predvsem pa se naužili sonca, morja in dobre družbe planinskih prijateljev.  

 

Zapisala: Klavdija Dolinar

Fotografije: Fredi Bančov, Martin Luzar