23. srečanje planincev Balkana

Novo mesto, 10. – 12. 9. 2021

 

Pohodniško društvo Novo mesto je že več let aktivni član povezave planinsko-športno-turističnih društev poimenovane Srečanja planincev Balkana (uradno: "Susreti planinara Balkana"), v kateri sodelujejo in se vsako leto srečujejo društva iz sedmih držav – iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Severne Makedonije, Črne Gore in Bolgarije ter Slovenije (dne 10. 9. 2021 je bilo v povezavi  16 društev in nekaj kandidatov).

 

Kot član te povezave je bilo Pohodniško društvo Novo mesto na srečanju planincev v Bolgariji leta 2019 potrjeno za naslednjega gostitelja srečanja. Zaradi epidemije koronavirusa leta 2020 nismo mogli izvesti srečanja in smo ga prestavili na leto 2021. Srečanje planincev Balkana smo tako izvedli v terminu od petka, 10. 9. 2021, do nedelje, 12. 9. 2021.

 

Srečanja so se uspeli udeležiti delegati iz skupaj 10-ih društev, iz Bolgarije: Klub ekologija in turizam Etropole iz Etropole, Turističko društvo Rodopea iz Jagodina, Turističko društvo Musala iz Samokova; iz Srbije: Planinarsko sportski klub Pobeda iz Beograda in Planinarski klub Železničar iz Beograda; iz Bosne in Hercegovine: Planinarsko društvo Koprivnica iz Bugojna in Planinarsko društvo Konjuh iz Tuzle; iz Črne Gore: Planinarski klub Gorica iz Podgorice; iz Slovenije: poleg nas kot gostiteljev, Pohodniškega društva Novo mesto, tudi Planinsko društvo Postojna in nekaj planinskih prijateljev iz Črnomlja. Žal nam je za vsa ostala  društva iz tujine, predvsem pa iz Severne Makedonije, katerim so trenutne razmere zaradi covida-19 in pogojev za prehajanje meja onemogočile udeležbo na srečanju.

 

V petek, 10. 9. 2021, so skupine delegatov – udeležencev planinskih društev prihajale na lokacijo Dijaškega doma v Novem mestu, kjer so bili registrirani in nastanjeni v  lepo urejenih sobah. V večernem času smo se družili ob odlični večerji na žlico, pijači in prigrizkih, ki so jih napekle pridne roke članic našega društva, kot neuradnem družabnem delu.

 

V soboto, 11. 9. 2021, so šli po zajtrku vsi planinci – delegati društev na pohode po Gorjancih ob vodenju vodnikov PZS, našega društva. Pohodi so bili organizirani v treh turah, različne dolžine in zahtevnosti trase.  Pridružili so se nam tudi nekateri drugi planinci in pa dodatna skupina planincev iz Postojne. Skupaj nas je tako prehodilo Gorjance 74 udeležencev. Pohodi so bili organizirani tako, da so se udeleženci z avtobusnim prevozom od Dijaškega doma oziroma posamezniki z osebnimi vozili prepeljali na izhodišče (Gabrje za zahtevnejšo in srednjo turo ter do Krvavega kamna za najlažjo turo). Zahtevnejša tura 44 udeležencev je vodila mimo Gospodične do Trdinovega vrha in nato spust do doma pri Miklavžu. Srednja tura 14 udeležencev je vodila mimo Gospodične, do doma pri Miklavžu. Najlažja tura 16 udeležencev je vodila od Krvavega kamna do Gospodične in nato do doma pri Miklavžu. Po zboru vseh udeležencev na Miklavžu so nam postregli z enolončnico za kosilo. Poleg idiličnega okolja gorjanskih košenic je bil udeležencem zanimiv tudi ogled oglarjenja in spravila oglja, katerega so ravno takrat opravljali na Miklavžu. Po kosilu je šel del udeležencev pohoda z avtobusom nazaj do izhodišča v Gabrju ali Dijaškega doma, preostali pa so se peš spustili do Gabrja, kjer jih je pričakal avtobus in po potrebi tudi prepeljal do Dijaškega doma.

 

Po osvežitvi je bil zvečer kot vedno najprej sestanek vodij delegacij (analiza srečanja, odprta vprašanja povezave, vključitev novih društev itd.), nato pa svečana večerja v jedilnici Šolskega centra Novo mesto. Po kulturnem programu, ki ga je umetelno povezovala Ljudmila Bajc, v okviru katerega je prelepo zapela učenka solo petja Ema Starešinič in je folklorna skupina Večerna zarja DU Veliki Gaber z veliko dobre volje in pozitivne energije prikazala par venčkov slovenskih tradicionalnih plesov, ter nagovoru predsednika PDNM, podžupana MONM Boštjana Groblerja, predsednika PZS Jožeta Rovana in koordinatorja povezave srečanje planincev Balkana Borisa Mićića, je sledila izredno okusna večerja. Nato pa ob prigrizku, ki so ga ponovno napekle delovne članice našega društva, družabno srečanje s plesom ob živi glasbi s skupino Doctor-Doctor.

 

V nedeljo, 12. 9. 2021, smo udeležence po zajtrku povabili na sprehod v sončnem jutru, po starem mestnem jedru Novega mesta. Ogled je bil voden s strani licenciranega vodnika po mestu. Hodili smo ob reku Krki, čez Kandijski most, po prenovljenem Glavnem trgu in Rozmanovi ulici do Kapitlja in nato na Novi trg, kjer smo se okrepčali s kavico. Nato naprej mimo Kulturnega centra Janeza Trdine, čez šmihelski most nazaj na drugo stran reke do našega izhodišča na parkirišču ob Kandijski cesti. Ob 12. uri smo srečanje uradno zaključili in se vsi zelo zadovoljni z novim izkušnjami, doživetji, utrjenimi in novimi znanstvi ter prijateljstvi poslovili in se razšli. Veselimo se ponovnega srečanja naslednje leto, v drugi državi, na novi lokaciji.

 

BILTEN LAHKO PREBERETE S KLIKOM NA SPODNJO POVEZAVO:

Bilten - Susreti planinara Balkana - Novo mesto 2021 - SLO prevod

 

Zapisala:

Klavdija Dolinar in Fredi Bančov

Avtor fotografij: udeleženci srečanja

 


AdmirorGallery 5.2.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.