NOVO MESTO - GRAHOVO – SLIVNICA – CERKNICA - NOVO MESTO -16.11. 2019

NOVO MESTO - GRAHOVO – SLIVNICA – CERKNICA - NOVO MESTO

Sobota, 16. november 2019

 

Prijatelji planin in narave, Pohodniško društvo Novo mesto vas vabi na Slivnico (1114 m). Slivnica je plečata gora na zahodnem robu Blok. Zaradi osamljenosti in prevladujoče višine pa nudi imeniten razgled še posebej na presihajoče Cerkniško jezero. Z vrha se nam proti vzhodu ponuja pogled proti Bloški planoti, na jugu za jezerom pa Javorniki. Za Javorniki se na levi bohoti Veliki Snežnik, ki ločuje dinarski svet od kraške Slovenije, nanj smo se povzpeli v septembru in bili nagrajeni s prostranim razgledom. Proti zahodu pogled zajema Hrušico, Nanos, Trnovski gozd in Idrijsko hribovje. Daleč zadaj pa se bleščijo Julijci s Triglavom. Proti severu pa se nam ponuja pogled proti Rakitniški planoti s Krimom. Sprejmite povabilo in se nam pridružite. 

 

ODHOD :

 

Dobimo se na parkirišču pri OŠ Bršljin,  ob 8. uri.

 

TURA:

Z avtobusom se bomo odpeljali do vasi Grahovo. Po planinski poti se bomo skozi gozd povzpeli na travnat vrhnji del, s katerega bomo že med vzponom uživali v razgledu na Cerkniško jezero. Z razglednega vrha se bomo spustili do koče, kjer bomo imeli počitek, malico, druženje, razgled,,, Ogledali si bomo še coprniško jamo in coprnice (čarovnice). Po travnikih in gozdu bomo sestopili v Cerknico, kjer nas bo čakal avtobus. Peljali se bomo do jezera, si ga ogledali in se ob njem sprehodili. Za vzpon in sestop bomo potrebovali 3 do 4 ure. Premagali bomo 494 m vzpona in 534 m spusta.

Turo bomo prilagodili udeležencem in razmeram na poti.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili okoli 18. ure.

OPREMA:

Potrebovali boste dobro obutev in  primerna oblačila. Priporočamo kapo, rokavice in pohodne palice (odrasli). Ne pozabite na planinski dnevnik. Slivnica je ena izmed točk Slovenske planinske poti (SPP). Hrano in pijačo imejte v nahrbtniku, v koči in ob jezeru si boste lahko tudi kaj kupili.

 

 

CENA: 

Otroci  člani PZS                                  8€

Odrasli člani PZS in otroci nečlani   12€

Odrasli nečlani PZS                            15€

Člansko izkaznico imejte s sabo.

PRIJAVE:

·       Mentorji na osnovnih šolah

·       GSM 031 634  135 Tone Markovič, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·       GSM 041 577 822 Majda Markovič, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE:

Vodniki PZS-Pohodniškega društva NM, vodji pa bova Tone in Majda Markovič.

 

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

KOLESARJENJE PARENZA - PORENČANKA - 9.11. 2019

KOLESARJENJE

PARENZA - PORENČANKA

sobota 9. november 2019

Pohodniško društvo Novo mesto, Gorsko kolesarski odsek, vabi ljubitelje kolesarjenja na skupno kolesarjenje na priljubljeni kolesarski MTB trasi Parenzani. Leta 1902 je bila predana v promet 130 kilometrska ozkotirna železniška proga od Trsta do Poreča in obratovala do 1935 leta, ko je bila ukinjena. Mi bomo prekolesarili le 88 km od Lucije mimo solin v Sečovljah, do Savudrijske žel. postaje, preko Buj do prekrasne istrske vasice Grožnjana na kavico in kakšno malico. Od tu nas čaka vožnja večinoma rahlo navzdol preko nekaj mostov-viaduktov in tunelov do vasi Livade, znanih predvsem po tartufih. Po kratki ravnini se potem dvignemo mimo ali vse do vasi Motovun in že po prav kičasti makadamski poti do Vižinade, kjer je obvezna fotka pred maketo parne lokomotive. Potem sledi še zadnjih 20 kilometrov kolesarjenja samo navzdol  vse do stavbe železniške postaje v Poreču.

 

ODHOD:

09.11.2019 ob 7:30 izpred KZ oz. Mercatorja v Žabji vasi

 

TURA:

Začetek kolesarjenja je s parkirnega prostora pred kampom Lucija. Celotna trasa ni naporna, saj ni praktično nikjer večjega vzpona od 3%, bolj strm del je le če se bomo povzpeli do Motovuna.  

Hitrost vožnje, postanke in ostale zadeve bomo prilagajali sposobnosti kolesarjev.

 

 

POVRATEK:

V poznih večernih urah

 

 

OPREMA:

Obvezno MTB kolo, nekaj toplih oblačil, pijača, dobra voljam, odsevni brezrokavnik ali jopič, sprednja in zadnja luč,….

 

 

HRANA:

Hrana in pijača  iz nahrbtnika oz. po dogovoru iz kombija, kateri nas bo čakal oz. spremljal na nekaterih odsekih.

 

 

CENA:

Stroške najema kombija in goriva delimo glede na število udeležencev (šofer + 8 kolesarjev)

 

 

 

PRIJAVE:

Do zasedbe prostih mest  oz. do srede 06. novembra 2019

           

Zvonko Ucman GSM 041 810-164

 

 

VODENJE:

Turo vodi načelnik GKO Zvonko Ucman,  vsak kolesar oz. udeleženec vozi na lastno odgovornost!

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Zvonko Ucman

PLANINSKI POZDRAV, VIDIMO SE  09. NOVEMBRA 2019 !!!

DONAČKA GORA 884m - 2.11.2019

DONAČKA GORA 884m

sobota 2. november 2019

Donačka gora je vrh, ki se nahaja severno od Rogatca. Z vrha, ki geografsko spada med Karavanke je lep razgled po bližnji in daljni okolici. Z zahodnega vrha na katerem je postavljen visok kamnit križ se lepo vidi Boč z okolico, ob lepem vremenu pa pogled seže od osrednjih Kamniško Savinjskih Alp do Pohorja. Na zahodnem vrhu je tudi vpisna skrinjica in slovenska zastava. Delno že omenjeno ima Donačka gora dva med seboj skoraj enako visoka vrhova, zahodnega in vzhodnega. Večina planincev vzpon konča na zahodnem vrhu, le redki pa vzpon podaljšajo na 20 minut oddaljen vzhodni tehnično bolj zahteven vrh. Na vzhodni vrh pa lahko pridemo tudi po krajši plezalni poti..

  

  

ODHOD:

Pred OŠ Bršljin ob 7. uri, z avti se bomo peljali čez Brežice do vasi Sv. Jurij pod Donačko goro

 

TURA:

Začeli jo bomo v vasi Sv. Jurij in se sprva po zložni poti podali proti vzhodu Donačke gore. Nekje po polovici poti pa bo pot dokaj strma in tudi nekaj klinov in jeklenic bo na poti. Mimo vzhodnega vrha ( lahko ga bomo tudi osvojili) se bomo podali na najvišji vrh. Do tu bomo potrebovali približno 2 uri hoje. Z vrha se bomo v pol ure spustili do Rudijevega doma, kjer bo sledil počitek za malico. Sledi še enourni spust do avtomobilov po drugi lažji poti. Skupaj bo hoje za približno 4 ure.

Na vrhu je pečat razširjene Slovenske planinske poti

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v nekje do 18 ure.

 

OPREMA:

Potrebni bodo: dobra obutev – obvezno visoki planinski čevlji,

 topla oblačila proti vetru in mrazu. V primeru padavin pa še rezervno perilo. Priporočam tudi pohodne palice.

 

HRANA:

Hrana in pijača  iz nahrbtnika. V Rudijevem domu bo možno kupiti hrano in pijačo.

 

CENA:

Za člane PZS:

Za nečlane  :

 

13 EUR

18 EUR               

PRIJAVE:

           Do zasedbe prostih mest  :

           

           -  Darko Hrnčič   GSM 040 235 813

             Najkasneje do četrtka 31. oktobra 2019

 

VODENJE:

Turo bomo vodili vodniki PZS, vodji pa Darko Hrnčič in Igor Cibic

 

                                   PLANINSKI POZDRAV, VIDIMO SE 2. NOVEMBRA 2019  !!!  

                                               Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Darko  Hrnčič

KOSTANJEV PIKNIK NA SMUKU - 19.10.2019

Pohodniško društvo Novo mesto -Mladinski odsek in MDO PD 

                MO Dolenjske in Bele Krajine

 

VABITA MLADE PLANINCE DOLENJSKE IN BELE KRAJINE NA  PLANINSKO TURO IN KOSTANJEV PIKNIK PRI LOVSKI KOČI NA SMUKU

v soboto, 19. oktobra 2019

Mladinski odsek Pohodniškega društva in MDO PD  Mladinskih odsekov Dolenjske in Bele Krajine vabita ljubitelje narave in dobre družbe na planinsko turo iz Rožnega Dola na Smuk.

Na Smuku se nahaja vzletna točka za jadralne padalce in zmajarje, kakor tudi lovska koča, cerkev sv. Lovrenca in ruševine gradu, kateri je bil v 19. stoletju zapuščen. Okrog doma je veliko prostora, kjer bomo imeli športne, zabavne igre, malico, počitek in peko kostanja.

ORGANIZACIJSKA VODJA SREČANJA:

Majda in Tone Markovič. Gostitelji pa bodo planinci PD Semič.

 

TURA:           

Zbrali se bomo na parkirišču pri OŠ Bršljin, ob 8.00. Odpeljali se bomo  do gasilskega doma v Rožnem Dolu, od koder bomo začeli naš pohod okoli 9. ure proti Smuku. Med potjo bomo izvedeli, kako se je gradila proga in tunel in katere vasi obkrožajo to prelepo dolino.

Na cilju - na Smuku vas bomo pričakali s toplo malico (hrenovke s prilogo, čaj). Sledile bodo igre in kostanjev piknik.

PIKNIK:

Pri domu bomo pekli kostanj, ki ga morate prinesti s seboj. Ker je ob domu dovolj travnate površine, ne pozabite na športne rekvizite ( žoge, balinčke in druge družabne igre). Nekaj rekvizitov bomo preskrbeli organizatorji in organizirali zanimive igre.

POVRATEK:

Ob 13. uri bomo odšli po planinski poti do Semiča, od tam  nas bo avtobus odpeljal proti domu. Planiran prihod na postajo pri OŠ Bršljin je ob  15. uri.

HOJE:

Skupno hoje 2 – 3 ure.

OPREMA:

Popolna planinska oprema za eno dnevno turo (planinski čevlji, topla oblačila, rezervna oblačila).

HRANA:

Iz nahrbtnika na poti. Malica in topli čaj bo na Smuku pri lovski koči.

VIŠINSKA RAZLIKA:

Novo mesto (202m),Smuk (548m) Rožni dol (338m) Semič(318m)

CENA:

Mladi planinci člani PZS 8 €, odrasi člani PZS in mladi planinci nečlani 10 €, odrasli nečlani  PZS 14 €. (cena vključuje prevoz in toplo malico).

PRIJAVE:

Prijavite se na šolah pri svojih mentorjih do srede, 16. oktobra 2019, ali Majda Markovič, 041 577 822, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; Tone Markovič, 031 634 135, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE:

Za varno hojo in prijeten dan bomo skrbeli vodniki in mentorji.

Steklasova pot - 12.10.2019

Planinski prijatelji iz PD Polet Šentrupert nas vabijo na Steklasovo pot, ki bo v soboto 12. oktobra 2019. Zbrali se bi ob 7:30 pri OŠ Bršljin in se skupaj odpeljali v Šentrupert. Stroške prevoza si bomo razdelili.  Prijave izbiram do četrtka 10. oktobra na številko 031 634 135 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vabilo

Zloženka Steklasova pot 1. del

Zloženka Steklasova pot 2. del

 

Lepo vabljeni