Smrekovec - 18.5.2019

Odbor za varstvo gorske narave pri MDO PD Dolenjske in Bele krajine

vabi v soboto 18. maja 2019

na naravovarstveno ekskurzijo na Smrekovec

 

Avtobus bo odpeljal iz Novega mesta, izpred Tuša ob 6.30 uri zjutraj. Peljali se bomo po avtocesti, mimo Trebnjega, Ljubljane proti Savinjski dolini, do Ljubnega in naprej do Doma na Smrekovcu (1377 m), ki bo tokrat naše izhodišče;160 km.

Cemprin (Pinus cembra)

Tako se bomo ljubitelji gorske narave podali letos že na našo drugo naravovarstveno ekskurzijo. Tokrat bomo spoznali naravno okolje Smrekovškega pogorja, ki je zaradi naravnih danosti in posebnosti naša velika dragocenost. Travniki in gozdovi pod Smrekovškim pogorjem so namreč še uspeli ohraniti naravo, ki je izjemna naravna dediščina Slovenije in zaradi največjega strnjenega območja rastišča divjega petelina tudi dediščina Evrope.

Smrekovec je naša edin gora vulkanskega nastanka. Vulkan je bil aktiven v geoloških obdobjih terciarja. Značilni kamnini sta andezit in andezitni tuf. Pogorje je kopaste oblike in dolgo 15 km. Nahaja pa se na stičišču Šaleške, Zgornje Savinjske in Zgornje Mežiške doline.

Na pogorju je  ohranjena izjemna biotska pestrost, saj je evidentiranih 385 rastlinskih vrst, od tega 26 ogroženih. Med drugim bomo spoznali tudi manj poznano drevesno vrsto bora - cemprin.

Vršni del pogorja in gozdovi so dom ogroženim živalskim vrstam (divji petelin, ruševec,…) Ohranile so se nekatere redke vrste ptic in metuljev. Značilna so velika mravljišča.

Pogorje je bogato s površinskimi vodami (potoki), zato je pogorje rezervoar pitne vode.

Od Doma na Smrekovcu bomo pot nadaljevali peš v smeri Komna in Smrekovca. Pot se bo zmerno vzpela čez travnata pobočja in gozd. Ko se bo gozd razredčil, bomo prišli do razpotja za Komen in Raduho. Še naprej se bomo vzpenjali skozi vse bolj redek gozd in  v dobri uri prispeli na vršna prostrana travnata pobočja, preko katerih se ob lepih razgledih povzpnemo na sam vrh (1577 m). Pot bomo nato pot podaljšali proti Krnesu, se spustili do skritega Črnega jezera, če ne bo premokro, se nato povzpeli na Krnes (1613 m), nato prečkali SPP ter se po krožni poti vrnili nazaj do Doma na Smrekovcu.

Z nami bo gozdar - domačin, ki nam bo veliko povedal o Smrekovcu in Naravovarstveni zvezi za Smrekovec, ki ji je uspelo ohraniti divjino tega pogorja.

Za ekskurzijo se lahko prijavite do zasedbe avtobusa oz. najkasneje do 16. 5. 2019 do 12. ure na e-naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in tel. 041 533 317. Potrebna bo planinska oprema in predvsem dobra obutev.

Cena prevoza bo 15 €, hrana pa v lastni režiji v planinskem domu ali iz nahrbtnika.

Ekskurzijo bova vodila vodnika PZS Rozi in Rudolf Skobe!

 

Pripravila:

Rozi Skobe, vodja odbora VGN pri MDO PD