NOVO MESTO - GRAHOVO – SLIVNICA – CERKNICA - NOVO MESTO -16.11. 2019

NOVO MESTO - GRAHOVO – SLIVNICA – CERKNICA - NOVO MESTO

Sobota, 16. november 2019

 

Prijatelji planin in narave, Pohodniško društvo Novo mesto vas vabi na Slivnico (1114 m). Slivnica je plečata gora na zahodnem robu Blok. Zaradi osamljenosti in prevladujoče višine pa nudi imeniten razgled še posebej na presihajoče Cerkniško jezero. Z vrha se nam proti vzhodu ponuja pogled proti Bloški planoti, na jugu za jezerom pa Javorniki. Za Javorniki se na levi bohoti Veliki Snežnik, ki ločuje dinarski svet od kraške Slovenije, nanj smo se povzpeli v septembru in bili nagrajeni s prostranim razgledom. Proti zahodu pogled zajema Hrušico, Nanos, Trnovski gozd in Idrijsko hribovje. Daleč zadaj pa se bleščijo Julijci s Triglavom. Proti severu pa se nam ponuja pogled proti Rakitniški planoti s Krimom. Sprejmite povabilo in se nam pridružite. 

 

ODHOD :

 

Dobimo se na parkirišču pri OŠ Bršljin,  ob 8. uri.

 

TURA:

Z avtobusom se bomo odpeljali do vasi Grahovo. Po planinski poti se bomo skozi gozd povzpeli na travnat vrhnji del, s katerega bomo že med vzponom uživali v razgledu na Cerkniško jezero. Z razglednega vrha se bomo spustili do koče, kjer bomo imeli počitek, malico, druženje, razgled,,, Ogledali si bomo še coprniško jamo in coprnice (čarovnice). Po travnikih in gozdu bomo sestopili v Cerknico, kjer nas bo čakal avtobus. Peljali se bomo do jezera, si ga ogledali in se ob njem sprehodili. Za vzpon in sestop bomo potrebovali 3 do 4 ure. Premagali bomo 494 m vzpona in 534 m spusta.

Turo bomo prilagodili udeležencem in razmeram na poti.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili okoli 18. ure.

OPREMA:

Potrebovali boste dobro obutev in  primerna oblačila. Priporočamo kapo, rokavice in pohodne palice (odrasli). Ne pozabite na planinski dnevnik. Slivnica je ena izmed točk Slovenske planinske poti (SPP). Hrano in pijačo imejte v nahrbtniku, v koči in ob jezeru si boste lahko tudi kaj kupili.

 

 

CENA: 

Otroci  člani PZS                                  8€

Odrasli člani PZS in otroci nečlani   12€

Odrasli nečlani PZS                            15€

Člansko izkaznico imejte s sabo.

PRIJAVE:

·       Mentorji na osnovnih šolah

·       GSM 031 634  135 Tone Markovič, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·       GSM 041 577 822 Majda Markovič, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE:

Vodniki PZS-Pohodniškega društva NM, vodji pa bova Tone in Majda Markovič.

 

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.