DOBRČA, 1634m - 19.9.2020

DOBRČA, 1634m

 v  SOBOTO ,  19.septembra 2020

Člane Pohodniškega društva Novo mesto tudi tokrat skupaj z Mestno občino Novo mesto, ki podpira našo dejavnost, vabimo na Dobrčo ki je 1634 m visoka gora, ki se nahaja med Begunjami in Tržičem. Z vrha, na katerem se nahaja vpisna skrinjica z žigom, se nam odpre le razgled na del Julijskih Alp, ter del zahodnih in osrednjih Karavank. Za še lepši razgled, pa se je vredno povzpeti na 5 minut oddaljen Šentanski vrh.

 

ODHOD

Dobimo se  ob 7:00 na parkirišču pri OŠ Bršljin. Prevoz z osebnimi avtomobili.

TURA

Opis poti: Turo začnemo v Brezjah pri Tržiču iz parkirišča nadaljujemo po cesti proti Begunjam, a le do mesta, kjer se ta začne spuščati. Od križišča naprej nadaljujemo po nekoliko slabši cesti, nato pa nas markacije povedejo desno na pešpot, ki se nadaljuje ob ograji, nato pa po približno 20 minutah hoda od izhodišča prispemo na širok, a strm kolovoz. Po kolovozu se vzpenjamo do nekoliko redkejšega gozda, kjer nas markacije usmerijo ostro desno navzgor. Sledi kratek vzpon in pot nas pripelje do mesta, kjer prečimo bližnjo gozdno cesto. V nadaljevanju se nekaj časa vzpenjamo po širokem ter z gozdom poraščenem grebenu, po katerem hodimo vse do vzletišča jadralnih padalcev, katero se nahaja na južnih pobočjih Dobrče. Pot naprej se vzpne mimo počitniške hiške in se kratek čas razmeroma strmo vzpenja.. Ko se pot položi sledi še kratek spust in priključimo se poti, ki vodi od Koče na Dobrči proti vrhu Dobrče. Tu nadaljujemo desno nato pa se v nekaj minutah vzpnemo na vrh Dobrče.

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah. 

OPREMA

Visoki planinski čevlji, palice po lastni izbiri.

HRANA

Hrana in pijača iz nahrbtnika, možno se bo tudi okrepčati  v koči, katera slovi po izredno dobrih štrukljih.

CENA

Člani PZS: otroci 12€; odrasli 15€     

Nečlani PZS: otroci 15€; odrasli 20€    

                                                                                               

PRIJAVE

Najkasneje do četrtka, 17 septembra 2020.

·         Branko: GSM 031 805 055, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·         Roman: GSM 041 710 871, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE

Turo bomo vodili vodniki PZS. Vodji pa bosta Branko Dolinar in Roman Makše

                                Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Makše Roman.   

                                     PLANINSKI POZDRAV, VIDIMO SE  19 septembra.