Stojna - 8.1.2022

Stojna (Mestni vrh 1034 m)

 Sobota, 8. 1. 2022

 

Ljubitelje pohodništva in narave vabimo na prvi pohod v letu 2022. Tokrat na Stojno, ki se z vrhovoma Mestni vrh in Fridrihštajn dviga zahodno od mesta Kočevje. Na lanskem izletu smo s Kunča podoživljali Veronikin pogled na goreči grad nad Kočevjem. Veronika naj bi se skrivala v vasi Kunč, ko je dal požgati Fridrihštajn Fridrikov oče Herman Celjski.

Našo dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto. S sabo imejte veljavno potrdilo o PCT in masko, ter s tem ravnajte odgovorno do sebe in ostalih udeležencev. Držali se bomo trenutno veljavnih ukrepov proti Covid19.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršlin ob 7. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali v Kočevje.

 

TURA:

Pohod bomo začeli v Kočevju ob vznožju hriba. Po markirani poti se bomo povzpeli do Fridrihštajna in si od blizu ogledali, kaj je ostalo od gradu, ki ga je dal Friderik II. Celjski pozidati zase in svojo Veroniko. Sledil bo spust do koče pri Jelenovem studencu. Po okrepčilu se bomo povzpeli na 1034 metrov visok Mestni vrh, od tam pa sledi le še sestop do izhodišča. Tura tehnično ni zahtevna, je pa potrebno nekaj  kondicije za predvidoma 4 ure hoda in 700 m višinske razlike.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in primerna oblačila (vetrovko ali bundo, kapo, rokavice, rezervno perilo in nogavice). V primeru snega so priporočljive gamaše. Priporočam tudi pohodne palice.

 

HRANA:

Ob prijavi prosim zainteresirane, da vnaprej izberete in naročite: 1. joto, 2. golaž, 3. jabolčni zavitek. Ne bo odveč imeti še železno rezervo iz nahrbtnika. V Planinskem društvu Kočevje so nam obljubili, da bo koča izjemoma odprta in bo možno dobiti tudi pijačo.

 

CENA: 

Strošek prevoza boste poravnali direktno voznikom. Priporočam 5€ po osebi.

 

PRIJAVE:

Prijave najkasneje do četrtka, 6. januar 2022, do 15. ure, na:

Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 041 800 876   ali                    

Igor Cibic: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 031 393 593

                                                                       

VODENJE:

Izlet bomo vodili vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodji pa bova Igor in Tine.

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravila Igor Cibic in Martin Luzar.

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE