PLANINSKA TURA PO STRAŠKEM HRIBU

 V soboto, 18. 12. 2021, se nas je 14 planincev zbralo na parkirišču pri železniški postaji v Straži, kamor smo se pripeljali z avtomobili. V hladnem in meglenem jutru smo se dobre volje podali na pot, prepričani, da nas na vrhu čaka sonce.

Pot se takoj na začetku začne zmerno vzpenjati po naselju, mimo cerkve Svetega Tomaža, ob mešanem gozdu in nato po srednji poti med vinogradi. Med vzpenjanjem smo delali krajše postanke za pitje, slačenje, fotografiranje, počitek, branje informativnih tabel. Zaradi goste megle smo videli le bližnje zidanice, drevesa, vinograde. Zadnji del poti se ves čas strmo vzpenja. Za zadihanost in rdečico na licih smo bili takoj ob prihodu na vzletišče Peter, nagrajeni s soncem. Ko smo se obrnili v dolino, smo pred seboj zagledali megleno »morje«. Iz megle je kot otok kukal vrh Ljubna, v ozadju pa so bili  Peščenik, Mirna gora, Gače, Rog, Sveti Peter,,, Posedali smo na klopcah, na soncu, s sendviči v rokah, zagledani v meglen razgled, ki je bil nekaj posebnega in nam je bil na nek način všeč. Z nastopom se ni nihče želel predstaviti, zato smo se vsi igrali besedno igro in igro Bingo, ki je določila vrstni red za izbiro darilca. Po skupnem fotografiranju smo počasi in previdno odšli po drseči stezi po strmem vzletišču zmajarjev, nato med vinogradi, po gozdni stezi, ozkih cestah med vinogradi, nazaj v Stražo. Na parkirišču si je vsak izbral darilce.

Kljub megli, ki nas je prikrajšala za razgled, smo bili zadovoljni, da smo preživeli prijetno dopoldne v naravi in dobri družbi. Preden smo se razšli, smo si zaželeli prijetne praznike in srečno v letu 2022.

 

Zapisala: Majda Markovič, fotografije: Fredi Bančov in Andrej Kovačič