IZLET V POBRATENI HERCEG NOVI 27.10. – 30. 10. 2021

IZLET V POBRATENI HERCEG NOVI

27.10. – 30. 10. 2021

 

  1. DAN:

Prvi dan smo se z ekipo iz Novega mesta s kombijem odpravili na našo vožnjo do Herceg Novega. Ekipo je sestavljalo 6 članov; med njimi tudi 2 člana Pohodniškega društva Novo mesto; Robert Bozovičar in Sara Bozovičar. Odpravili smo se ob 15. uri. Prečkali smo Hrvaško, Bosno, še enkrat Hrvaško in končno prispeli do ciljne države – Črna Gora. Prispeli smo v večernih urah in v Herceg Novem v hotelu Play nas je že čakala večerja z glasbo v živo. Nato smo se odpravili v svoje sobe in se odpočili za prihajajoči dan.

 

  1. DAN:

Zgodaj zjutraj smo se zbudili in odšli na zajtrk, ki nam je bil ponujen v hotelu. Naša vodnika za celotni izlet sta bila Saša Kulinović in Željko Starčević, ki smo ju spoznali že prejšnji večer. Oba zaposlena pri agenciji za Razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčevič je tudi član PK Subra, Saša Kulinović pa je član AK niskogorci. Po zajtrku smo se odpravili na jutranjo vožnjo z ladjico ob obali Herceg Novega; videli smo veliko zanimivih hiš, naš vodnik Željko pa nam je povedal vse o okolici, o izletih z ladjico in o vseh planinah okoli nas, ki smo jih videli.


Po sproščujoči vožnji z ladjico smo se odpravili v vasico Kameno, kjer so nas že pričakali s pijačo in jedačo. Po manjši okrepitvi smo se odpravili na razgledni stolp, iz kjer smo videli čudovit razgled na morje Črne Gore. Po krajšem sprehodu smo se odpravili na kosilo.

 

Po kosilu smo se odpeljali v vinarijo Savina, kjer nas je pričakala lastnica že s kozarcem njihovega vina. Iz vinarije smo spet bili priča čudovitim razgledom, ki jih nudi Črna Gora. S kozarčkom v roki smo se odpravili na ogled vinarije, ogledali smo si tudi njihove kleti. Vinarija Savina pa je najbolj znana po svojem Roseju in Chardonnayu. Ob pokušini vina so nam pripravili tudi slane prigrizke, nato pa smo uživali ob gledanju sončnega zahoda.

 

V večernih urah pa smo se seveda odpravili na večerjo v Holday Lounge Bar v mesto. Preživeli smo noč v dobri družbi, z obilo hrane, živo glasbo in z veliko veselja in plesa. V poznih urah smo prispeli nazaj v hotel. Bilo je čas za nočitev, saj je bil pred nami dan planinarjenja.

 

  1. DAN:

Zjutraj nas je ponovno čakal hotelski zajtrk, nato pa s terenci vožnja na planino Orjen. Prispeli smo do info točke, kjer smo se razdelili v dve skupini, in sicer; kolesarska ekipa in pohodniška ekipa. Kolesarji z vodjo Željkom na čelu so se od tam odpravili s kolesi, pohodniki pa smo se s Sašo malo poti še prevozili s terencem. Ob poti nam je pohodnikom Saša povedal zgodbo o kamnitem srcu, ki smo ga ob poti tudi videli in se z njim fotografirali. Ko smo prispeli na kočo na planini Orjen, sta nam Saša in Željko razkazala celotno planino, spili smo kavico in se pogovarjali o sosednjih vrhovih. Slikali smo se tudi z najvišjim vrhom planine Orjen; Veliki Kabao, ki leži na nadmorski višini 1894m, in je tako najvišji vrh na Jadranu. Po sprostitvi v gorah, smo se odpravili v dolino na kosilo.                       

Po kosilu smo se odpravili v mesto, kjer sta nam vodnika razkazala še trdnjavo Kanli Kula. Trdnjava je bila zgrajena med vladavino Osmanskega cesarstva kot obrambna utrdba, in je bila edini vhod v mesto. Kasneje pa se je uporabljala kot zapor. Ime 'kanli kula' pa je iz turškega jezika prevedeno kot 'krvavi stolp'. V trdnjavi pa je tudi eden izmed največjih amfiteatrov v državi. Po ogledu trdnjave pa smo se še sprehodili po samem mestnem jedru.

           

Zvečer pa smo se odpravili na večerjo v Konobo Feral, kjer nas je čakalo druženje in pijača.

 

  1. DAN:

Za naš zadnji dan nas je ponovno čakal zajtrk, potem pa smo skočili na sosednji hrib, kjer smo spet imeli prečudovit razgled na Črno Goro. Po krajšem pohodu pa smo se poslovili od naših prijateljev iz Herceg Novega, in se odpravili proti Novem mestu. Vmes smo se ustavili še, da smo kupili mandarine, domov pa smo prispeli v večernih urah.

 

ZAKLJUČEK

Planina Orjen ponuja precej pohodniških poti, vse so zelo dobro označene, gostota markacij je celo večja kot v naših alpah. Na planini sta dva višja vrha, na katere bi bil smiseln celodnevni pohod in katera sta dobro označena (Veliki Kabao in Subra), dostop do njiju je lahek in na določenih delih srednje zahteven, poti na oba vrha sta različna, možno pa je prenočevati pri dostopu na Subro v Planinarskem domu Subra, dom je popolnoma obnovljen. Drugi dom, do katerega pa smo dostopali na obisku in ki je razviden na sliki, pa žal ni uporaben za prenočevanje. Obe predlagani poti sta dolgi vsaka po 7 ur.

Poleg obeh navedenih poti so na voljo tudi lažje dostopne in kakšno uro krajše pohodniške poti, lep krajši izlet pa je možen tudi po samem Herceg Novem.

V bližnji okolici oz izven območja planine Orjen pa je zanimiv tudi vrh Lovčen.

 

Zapisala: Sara Bozovičar

Foto: Sara in Robert Bozovičar