PLANINSKA TURA NA RATITOVEC - 6.11.2021

PLANINSKA TURA NA RATITOVEC

V soboto, 6. 11. 2021, se nas je 17 planincev zbralo na parkirišču  pred OŠ Bršljin, z namenom, da se povzpnemo na Ratitovec (1678m). Vsi smo izpolnjevali PTC pogoj, ki je bil tudi pogoj za udeležbo na turi. S parkirišča pred OŠ Bršljin se tokrat nismo odpravili z avtobusom, ampak s štirimi osebnimi avtomobili. Po kratkem postanku na kavi, v Škofji Loki, smo se odpeljali do Prtovč nad Železniki. Ko smo izstopili iz toplih avtomobilov, nas je objel hladen veter in nas prisilil, da smo se toplo oblekli, si nadeli kape in rokavice. Pridružila sta se nam vodnik Rafko z ženo Melito, ki sta nam kot domačina  popestrila turo s številnimi informacijami. S Prtovča smo se odpravili preko sedla Povden do Krekove koče. Na sedlu se je jesenska pisana podoba narave spremenila v zimsko. Gosta megla, ki jo je hladen veter pihal proti vrhu, v ivje odeta pokrajina, drseča tla so nas spomnili, da so v gorah že zimske razmere. Za ogrevanje, odmor in okrepčilo z malico smo si vzeli uro časa v lepo urejeni Krekovi koči. V večini smo se posladkali s flancati, ki so tamkajšnja specialiteta. Potem pa do Altemavra, najvišjega vrha Ratitovca. Pred spustom v dolino nas je večina udeležencev obiskala še Gladki vrh nad kočo. Vrnili smo se po poti čez krnico Razor v Prtovče, kjer so nas čakali avtomobili. Med potjo se je megla večkrat za kratek čas dvignila in nam omogočila nekaj zanimivih razgledov. Videli smo tudi dva gamsa, ki sta nas radovedno opazovala.

 Vsem je bila tura prijetna, ne prenaporna, polna zanimivosti in lepot narave. Tudi sproščeno druženje in medsebojno spoznavanje nas je  obogatilo. Hoja nas je malce utrudila in povsem sprostila.

Vožnjo domov smo popestrili s pavzo v zanimivi gostilni na Orlah, od koder je bil zanimiv razgled na razsvetljeno Ljubljano. To je bila še dodatna popestritev čudovite ture na Ratitovec.

 

Zapisala: Majda Markovič, fotografije: Klavdija Dolinar in Igor Cibic